Column: Transformatie in wijnhandel en gastronomie


Transformatie is volgens Wikipedia het overgaan van de ene in de andere vorm. Het lijkt nu – in het zicht van de verkiezingen- het favoriete ‘speeltje’ van de politici te worden. In de wijnhandel is de betekenis van het overgaan van de ene naar een andere vorm een hele klus.

De traditionele wijnhandel heeft (te) lang zich gericht op de oudere consument. De jonge generatie heeft geen boodschap aan dure wijn en geeft de voorkeur aan witte (mousserende) wijn zo nodig in een cocktail.

Het inmiddels ter ziele gegane Productschap voor Wijn betaalde met het geld van de Nederlandse belastingbetaler voor een ‘status quo‘ in plaats van een gedegen advies om de sector in de toekomst naar de nieuwe situatie te begeleiden.

De komst van internet heeft aanvankelijk de wijnsector schrik aangejaagd. Wat moest het standpunt zijn? De exclusiviteit van prestgieuze wijnen en merken stond onder druk. De detailhandel kon met internet andere wijnaanbieders in andere landen via internet bestellen. Zo kreeg parall-import een nieuwe betekenis.

De transformatie eist een nieuwe benadering van bijvoorbeeld de inkoop (stikstofnormen), de verpakking (flessen wijn gemaakt van bijvoorbeeld karton met een coating) distributie en presentatie. De traditionele wijnpresentaties zullen sterk verminderen om de kosten te beperken voor de detailhandel die een dag kwijt is om naar Amsterdam te reizen. De meeste evenementen vinden daar plaats.

De transformatie is nog niet doorgedrongen tot een wijnmagazine. De uitgever houdt zich krampachtig vast aan papier. De verhalen die er in staan kunnen ook op internet gelezen worden. De proefnotities zijn op internet te lezen. Het papieren tijdperk is voorbij. In de gastronomie – die het nu al moeilijk heeft – zal de wijnkaart kleiner worden met meer aandacht voor alcoholvrije wijn. Ook de gerechten zullen in de keuken tegen het licht worden gehouden. Foie gras is al uit den boze. Vegan zal een steeds belangrijker rol gaan vervullen.

Voor mij is het schrikbeeld ‘nano-wijn’ . Het is bedacht door mensen die denken dat je wijn kan maken met de toepassing van smaak-ingredienten. De bekendste wijnfraudeur van de wereld Rudy Kurniawan (zie nieuwsbericht) weet daar alles van.
Jan Rook

Reacties