Afgelopen week stortte de nationale pers zich op de consternatie die ontstond in een seniorencomplex in Maassluis toen er een verbod op sterke drank voor de recreatiezaal van kracht werd. Het geliefde advocaatje met slagroom, de borrel en het glaasje port in de recreatiezaal werden verboden. Kennelijk wist men niet dat port geen sterke drank (15 vol.%) is.
Het argument van het bestuur van het complex, is dat sterke drank niet goed is voor de gezondheid. Los van de betutteling, definieert het bestuur ‘gezondheid’ als iets lichamelijk. Geestelijke gezondheid rangschikt het bestuur kennelijk niet als ‘gezondheid’. Het samenzijn in de recreatieruimte is voor veel senioren een prettige tijdsbesteding.
Overleven is ook een belangrijk doel van de Franse wijnboeren. Deze week maakte het bureau voor de statistiek in Frankrijk bekend dat de consumenten 4% minder wijn drinken. De politieke chaos in Frankrijk is met het vertrek van Barnier als minister-president alleen maar groter geworden. De Fransen worden geconfronteerd met een begrotingstekort van 6%. Niet eerder is de staatsschuld zo groot geweest. De Fransen zullen de broekriem moeten aanhalen. De mentaliteit, dat niet jij, maar de buurman zal moeten betalen, is niet langer houdbaar.
Overleven is ook in Nederland een belangrijk onderwerp. Het kabinet is een samenraapsel van partijen die meer met elkaar bezig zijn, dan te werken aan oplossingen voor de vele problemen die we in dit land hebben.
De minister van Defensie vindt dat we beter voorbereid moeten zijn voor ernstige crisissituaties. Dus schaf een noodpakket aan bestaande uit een zaklamp en contant geld. Verder een radio op batterijen of een opwindbare radio. Ik gehoorzaam netjes, maar wil in geval van nood ook een fles wijn onder handbereik hebben. Château Pétrus is me te duur. Misschien heeft u een suggestie.
Jan Rook