Column: La Tristeza de Chile


Vrij vertaald “Het verdriet van Chili”. De Chilenen zijn wel wat gewend. Aardbevingen komen regelmatig voor en branden lijken erbij te horen. Maar zo erg als afgelopen week met grote branden bij Valparaíso waar meer dan 100 mensen omkwamen, schokte de inwoners van het land.

Om het “verdriet” nog groter te maken, kwam de bekendste oud-president Piñera bij een helikopterongeluk om het leven.

We komen regelmatig voor familiebezoek in Chili waar de temperatuur momenteel dagelijks de dertig graden haalt. Daarbij staat er aan de kust een sterke wind. De kleine huisjes in Valparaíso liggen tegen de heuvels aan waar de brandweer moeilijk kan komen.

Hier in Nederland staat bij ons – zoals in elk Chileens gezin – de televisie vaak de hele dag aan. Zo volgden we het verloop van de catastrofe.
Mysterieus was het helikopterongeluk in het zuiden van Chili waar de puissant, rijke ondernemer en ex-President Piñera om het leven kwam. Hij was ook (mede) eigenaar van de nationale luchtvaartmaatschappij LAN. Piñera was twee perioden van vier jaar de belangrijkste man van Chili.

Uit de informatie van de televisie blijkt, dat hijzelf de helikopter bestuurde. Er waren verder nog drie passagiers. De bestemming was het zuiden van Chili dat berucht is voor plotseling opkomende slechte weersomstandigheden. De helikopter kreeg motorpech en daalde snel. Piñera heeft kennelijk de passagiers vertelt dat zij uit het toestel moesten springen. Dat was de redding voor de passagiers. Piñera stortte met zijn helikopter in het meer. Hij kon het toestel niet meer verlaten en verdronk.


Er stonden lange rijen voor ex Congreso Nacional om afscheid te nemen van Piñera. Mijn schoonmoeder had het wachten ervoor over en deed via haar telefoon (emotioneel) verslag.

Reacties: Jan Rook info@wijnplein.nl

Reacties