Column ‘Graaiflatie’

Het nieuwste woord ‘graaiflatie’ viert momenteel hoogtij. Daarmee wil men misbruik tijdens de crisis om de prijzen boven normaal te verhogen aan de kaak stellen.

Het is een fenomeen dat al in de tijd van de omschakeling van de gulden naar de euro bekend raakte. De conversie van gulden naar euro was de perfecte camouflage voor het onredelijk verhogen van de prijzen.

Er is niet veel bekend over het misbruik in die tijd in de drankensector en gastronomie. Brouwerijen verhogen jaarlijks de prijzen van het bier onder het mom van kostenverhoging van de grondstoffen. Jaarlijks treft de top van de brouwers elkaar waarbij de verhoging van de bierprijs prominent op de agenda staat. De vergadering is uiterst voorzichtig, omdat het niet mag lijken op prijsafspraken tussen de bierproducenten. De verhoging van de prijs van het bier wordt door de grootste brouwer bepaald, waarna de andere brouwers volgen. Zo moet de consument in de horeca 4-5 euro voor een glaasje bier neertellen.

Het gevolg is, dat de jeugd bij elkaar komt om zich ‘in te drinken’ voor het bezoeken van de horeca. Toen ik op een leeftijd was om te stappen was zo iets totaal ondenkbaar. Het wordt nog gekker als ik in een bekend dagblad lees dat de jeugd zelfs niet meer naar de wc gaat om de drugs tot zich te nemen. Men neemt nu ongeneerd de drugs in op de dansvloer.

Terug naar de graaicultuur van deze tijd. De drankensector en de gastronomie zijn twee verschillende sectoren. In de supermarkt kun je als ondernemer het product verkleinen en tegelijkertijd de prijs verhogen. Geen hond die het ziet. De consumentenorganisaties zijn echter alert en kunnen het imago van een betrouwbare producent aantasten. Als ik door een ‘straatje’ van wijn in de supermarkt loop, dan lijkt me het manipuleren van de prijs – gezien de concurrentie – een onmogelijke opgave. Ook de producent van wijn loopt aan tegen hogere kosten zoals die van transport en flessen.

De topgastronomie was onlangs bijelkaar om de jaarlijkse sterrenregen van Michelin te vieren. Uiteraard gaat het om prestige. Denkt u, dat als een restaurant van 1 naar 2 sterren gaat de prijzen niet worden verhoogd? Graaiflatie is niet chique voor die sector. Misschien is ‘aangepaste service’ met een hoger prijskaartje minder confronterend.

Reacties