Column: Duur betaald circus

Mac van Dinther, zelfbenoemd culinair recensent zonder kennis van wijn, doet in de bijlage van De Volkskrant dit weekend verslag van een bezoek aan het vernieuwde restaurant Noma in het Deense Kopenhagen. Het is een etablissement dat in de oude stijl vier keer tot beste restaurant ter wereld werd verkozen.

Drie jaar geleden kondigde chef-kok en mede-eigenaar René Redzepi tot ieders verrassing aan dat hij zijn restaurant in februari 2017 zou gaan sluiten. Gebrek aan creativiteit, een veranderde omgeving door nieuwbouw en het gevoel, dat hij alleen nog aan het produceren was waren de motieven die tot deze rigoureuze stap hebben geleid.

Vorig jaar vond de chef een oud marinedepot in Kopenhagen en liet er voor zeven miljoen euro een nieuw restaurant neerzetten die door Deense ambachtslieden met hout uit het land werd gebouwd en ingericht.

Samen met zijn team (Noma heeft 95 werknemers) bezocht hij o.a. Australië en Mexico om ideeën op te doen. In februari van dit jaar opende de eetgelegenheid met een menukaart gebaseerd op drie thema’s: vis in de winter, groenten in het voorjaar en de zomer en vlees in het najaar.

In zijn recensie beschrijft Van Dinther het interieur en de samenstelling van het enige menu met 14 gangen vis. Op zijn eigen vraag, of het lekker is? Van Dinther: “het is origineel en puur met intensiteit…”

Het enige menu kost circa 300 euro en het wijnarrangement (niet duidelijk wat het is) 150 euro. Het enige wat de recensent schrijft over de wijn is dat het een goed glas wijn is..

Op de vraag, of een bezoek de moeite is, antwoordt hij, dat er zijn mensen die gek zijn op eten en voor die liefhebbers  is een bezoek aan Noma een avontuur.  Van Dinther noemt zijn artikel Circus Noma. Er is kennelijk onder de 95 werknemers geen sommelier en wijn speelt geen rol (en geld blijkbaar ook niet).

Het wordt tijd, dat Van Dinther eens met iemand op restaurantbezoek gaat die wel over wijn (en de combinaties met gerechten) durft te schrijven.

Jan Rook

Website: klik hier.

Reacties