Column: Drankschaamte

drank


De vliegschaamte heeft inmiddels vaste grond veroverd. Ik woon dichtbij een vliegveld en als ik daar rondloop zie altijd lange rijen voor de vlucht naar Polen en andere Oost-Europese landen. Een Pool moet je niet vragen of hij of zij last heeft van vliegschaamte. Hij of zij kent het woord niet en als je die vraag stelt word je uitgelachen.

Van vliegschaamte naar ‘drankschaamte’ is een kleine stap.
Het viel mij op , dat bij een reclame op tv de gevaren van alcohol breed worden uitgemeten met zeven vormen van kanker om de kijker extra angst aan te jagen als hij een biertje of glas wijn net wilde gaan drinken. Direct daarna kwam een spot van een echtpaar dat toastte op een goede gezondheid en de glazen wijn in de hand hield. Hoe lang wordt met gemeenschapsgeld die vorm van oorlogvoering tegen alcohol nog gepubliceerd?


De drankschaamte heeft een plaats tussen vliegschaamte, rookschaamte en eetschaamte veroverd. De supermarkten zullen onder druk de ‘straten’ van alcoholhoudende dranken reduceren. De drankensector kijkt er naar en betaalt keurig de accijnsverhoging.

Nederland heeft de wereldprimeur van ‘schaamte’. Of we daar trots op kunnen zijn is de vraag. De gastronomie zal zich moeten aanpassen met alcoholvrije wijn en vleesvervangers. Hoe lang duurt het voordat de eigenaar je stiekem uitnodigt om in zijn kelder een ‘echte’ wijn te drinken?
Wat overblijft zijn de online-bestellingen, waarbij drie flessen wijn of meer door een koerier keurig worden afgeleverd.

Drankschaamte is een uiting van een maatschappij die floreert op de golven van een toenemend populisme. Picture Nathan Hackett

Reacties