BOB Mergelland: Belangrijkste Nederlandse wijnregio viert erkenning

Op het prachtig gelegen kasteel Château Neercanne verzamelden zich veertig genodigden en de wijnproducenten van de Verenigde Wijnbouwers Zuid-Limburg om de totstandkoming van de Beschermde Oorsprongbenaming Mergelland officieel te presenteren.

2018neercannelunch4

BOB Mergelland

De Europese Commissie heeft besloten om wijn uit het Zuid-Limburgse Mergelland de Beschermde Oorsprongsbenaming te verlenen. De toekenning wordt verleend aan streekproducten van bijzondere kwaliteit die rechtstreeks te maken hebben met de oorsprong van het product. De herkomstbenaming beschermt de producten tegen namaak.2018neercannelunch1

Mergelland

In de vroege Middeleeuwen was hier wijnbouw. Het oudste bewijs dateert van 968 AD. Rond 1800, tijdens de Franse bezetting, verdwenen de laatste wijngaarden. In 1967 werd begonnen met de aanleg van nieuwe wijngaarden met een areaal van 70 ha wijnstokken. Daarmee is Mergelland de belangrijkste wijnregio van Nederland. Hoogwaardige wijnbouw is mogelijk vanwege de ondergrond van löss op kalksteen (in Limburg ‘mergel’). Verder heeft de bodem een goede drainage, bieden de heuvels bescherming tegen nachtvorst en is er voldoende zonnewarmte. De druiven kunnen daardoor langzaam rijpen.

Druivenrassen

De toegestane druivenrassen voor de BOB Mergelland zijn de Franse variëteiten: pinot noir, pinot gris, pinot blanc, chardonnay en auxerrois. De andere (Duitse) druivenrassen zijn: riesling, rivaner, gewürztraminer en dornfelder.2018neercannelunch2

Barokkasteel

Peter Harkema, directeur van het gereputeerde barokkasteel, heette het gezelschap op de mooie terrassen van het kasteel welkom en nam de gelegenheid te baat om zijn bedrijf dat onderdeel is van de Oostwegel Collection, te presenteren. Château Neercanne is een terrassenkasteel uit de 17e eeuw en in zijn geheel opgetrokken uit Limburgse mergel. Een extra bijzonderheid vormen de grotten bij het kasteel waar allerlei (gastronomische) evenementen plaatsvinden en waar ook vaak het aperitief wordt gebruikt.

Vlaai

Bakker Smets serveerde bij de koffie zijn specialiteit rijstevlaai en vertelde kort dat de vulling in de mergelgrotten van Château Neercanne heeft gerijpt waardoor deze authentieke vlaai een bijzondere, rijpe smaak bezit.

Brut Nekum

Van Hoeve Nekum kregen de aanwezigen een glas Brut Nekum geschonken. Een verfrissend aperitief om de mond ‘schoon’ te maken en de smaakpapillen voor te bereiden op de wijnen die bij de lunch zouden worden geserveerd.2018neercannelunch3

Lunch

In de zaal waar Koningin Beatrix en de staatshoofden van de Europese landen ter gelegenheid van het Verdrag van Maastricht lunchten, was een tafel sfeervol gedekt om de drie gangen met drie wijnen te genieten.

Drie gangen

De eerste gang bestond uit een gemarineerde verse makreel met frisse jus van snijboontjes, langoustine en een crème van gebakken garnaaltjes. De drie begeleidende wijnen: Gewürztraminer 2015 (Domein Steenberg), Müller-Thurgau 2016 (Landgoed Overst) en Cuvée XII Apostelhoeve. De Gewürztraminer was niet zo expressief in de neus, wel elegant en filmend in de smaak. De Müller-Thurgau had een
opmerkelijke waterachtige kleur met een uitnodigende neus, zachte aanzet en vrij neutraal in de smaak. De derde wijn was een blend van verschillende witte wijnen. Neutraal in de neus en niet opvallend in de smaak. Een witte wijn op basis van een blend verliest m.i. vaak persoonlijkheid (m.u.v. een champagne).

Tweede gang

2018neercannelunch5Het tweede gerecht van Neercanne (sinds 1986 onafgebroken in het bezit van een ster in de Michelin) was een moot zacht gegaarde zalm met gerookte paling, bloemkool en baharat. De drie vineuze ‘tegenspelers’ waren: Riesling 2016 Apostelhoeve, Pinot Noir Rosé 2016 (De Planck) en Chardonnay 2014 (Domein de Wijngaardsberg). De Riesling heeft een mooie, kenmerkende neus, goede zuren, verfijnde smaak en lengte. Mooie combinatie met het gerecht. De Pinot Noir Rosé van Planck heeft een lichte neus, zuiver en met speels fruit. Romig in de aanzet. Goede smaak met lengte. Goede begeleider van dit gerecht. Tenslotte de Chardonnay. Tint groen, lastige overgang na de vorige twee wijnen. Duidelijke houttoets. Lichte aanzet, wat vreemde balans. Lastig glas in combinatie met het gerecht. Met een Chardonnay meng je je in een ‘Mer à Boire’. Niet
bepaald de toekomst van Mergelland.2018neercannelunch10

Derde gang

Filet van jong rund met sjalotjes, runderkaantjes, jus van rund en beurre noisette. Een excellent gerecht! Daarbij Pinot Noir Hoeve Nekum 2015 en Pinot Noir 2009 Sang de Stokhem Le Coeur, Domein Chateau Gilbert. De eerste Pinot Noir heeft een diepe kleur met een tint paars. Goede neus, prettig fruit. In de smaak behoorlijke zuren. Kan nog wat tijd gebruiken. De tweede Pinot Noir heeft bijna roséachtige kleur met een stevige smaak. Duidelijk dat de stijl nog moet worden gevonden.

Onthulling plaquette

Het gezelschap verplaatste zich naar de grotten waar tussen alle mededelingen en namen op de muren een plaquette zou worden onthuld. De aanwezige wijnproducenten stonden met een koord in de handen keurig naast elkaar om voor het ‘moment suprème’ te zorgen. Na het aftellen trok men aan het koord dat spontaan afbrak, zonder de plaquette zichtbaar te maken. Met de hand werd het doek alsnog verwijderd onder applaus van de aanwezigen. De onthulling werd gevierd met een mooi glas mousserende rosé van 2018neercannelunch8Hoeve Nekum.

Tot slot

De Verenigde Wijnbouwers van Zuid-Limburg hebben de officiële toekenning van BOB Mergelland in een mooie ambiance stijlvol gevierd. De aanwezige genodigden kregen een mooie lunch aangeboden met wijnen die van hoge kwaliteit waren.  Riesling en de mousserende wijnen excelleerden. Minder enthousiast ben ik voor een witte blend. Chardonnay lijkt mij geen goede keuze voor de toekomst van deze mooie regio. BOB Mergelland gaat een mooie toekomst tegemoet.

Jan Rook

 

Reacties