Belevenissen op een cruiseschip (deel 3)

The Netherlands Club of New York

De chique The Netherlands Club of New York , met invloedrijke ondernemers en de ambassadeur van de Nederlandse ambassade hadden de diningroom van de Nieuw Amsterdam uitgekozen voor hun jaarlijkse diner. Van de ongeveer 40 restauranttafels moest ik voor de hoofdtafel zorgen. Het zou een bijzondere avond worden.

Als ‘beloning’ voor mijn werk zou ik twee ‘vrije lunches’ krijgen. De vrije lunch betekent twee dagen vrij zonder te werken tijdens de lunch. Een mooie gelegenheid om te gaan passagieren op een van de Caraibische eilanden. Martinique had mijn voorkeur omdat de mooie wijnen en Trinidad & Tobago, omdat het zwembad daar prachtig is met een steelband en knappe stewardessen van Pan America.

Terug naar het diner. De bediening moest synchroon verlopen. In de orkestbak op de eerste verdieping stond een man die met een vlag aangaf wanneer ik een handeling aan de hoofdtafel verrichte. Aan het einde van het diner voelde ik een hand in mijn uniform. Er was me dringend gezegd, dat ik geen tip mocht aannemen. Toch voelde ik dat er geen liefdes briefjes zaten, maar wellicht geld in mijn zak was gestopt. Toen de gasten weg waren haalde ik het geld uit mijn kostuum. Het was 250 dollar. Toen was de dollar 2 gulden 65 waard. Zoveel geld en twee keer op pad in een Caribisch eiland was de moeite van het werk waard.

Zeemansgraf

Het was een dieptepunt in mijn verblijf op het schip. Aan boord hield een van de oudste stewards zijn verjaardagsfeest. Uiteraard kwamen wij de collega feliciteren en het bier vloeide rijkelijk. De volgende dag bleek de man (van Poolse origine) te zijn overleden. Omdat hij geen familie meer bezat, werd besloten hem een zeemansgraf te geven. Het schip was zijn thuis en als het in dok moest, verbleef hij in het zeemanshuis in Rotterdam. Het werd een indrukwekkend begrafenisritueel. De kapitein leidde de ‘uitvaartplechtigheid’. Na een korte speech werd de kist (speciaal voor het snel zinken gemaakt) van de plank in de zee gelaten. De kapitein gaf het bevel: volle kracht vooruit…

Deel 2: klik hier Deel 1: klik hier

Reacties