Alcoholvrije wijn

Alcoholvrije wijn kan op drie verschillende manieren worden geproduceerd.

Vacuüm distillatie

Door hoge temperaturen kunnen de smaak en aroma bestanddelen van wijn worden beschadigd. Met vacuümdestillatie kan de warmte die nodig is om de alcohol te verwijderen aanzienlijk lager zijn. Daarmee worden de smaak en aroma’s minder aangetast. Toch kan niet worden voorkomen, dat de meer delicate aroma’s met de alcohol verdwijnt. Alcoholvrije wijnen die volgens dit concept gemaakt worden missen de subtiele en florale aroma’s.

Reverse osmoses 

Dit is een combinatie van filtratie gevolgd door distillatie. Eerst worden de aromabestanddelen en fenolen gefilterd waarbij een wijnconcentratie overblijft. Daarna wordt de vloeistof met alcohol gedistilleerd. Daarna wordt het water teruggebracht naar het wijnconcentraat. Dit kan en arbeidsintensieve methode zijn en het kan wel vier keer nodig zijn om de alcohol te verwijderen.

Spinning Cone

De kern van deze techniek bestaat uit het verbreken van de verschillende componenten om vervolgens de delen weer samen te voegen zonder alcohol. Het proces is delicaat en bestaat uit meerdere stappen. Verdamping en condensatie moeten worden herhaald bij lage temperaturen. De delen worden weer geblend (zonder alcohol natuurlijk) om de suikerbalans, zuurgraad, textuur en aroma’s te verkrijgen.