101% wijn

Waarschijnlijk heeft u nog nooit van een eiland met de naam Waiheke gehoord. Het ligt niet in de Caribbean of de Stille Oceaan. Het is een klein eiland op een uur varen van de tweede grootste stad van Nieuw-Zeeland: Auckland.

Stephen White

Stephen White

Op het eiland zijn veertien wijngaarden en wineries gevestigd. Er wordt met wisselend succes goede witte – en rode wijnen gemaakt. Ik bracht twee keer een bezoek aan dit eiland. Tijdens mijn laatste bezoek was Stephen White mijn gastheer en eigenaar van Stonyridge. Het is een veertiger, vrijgezel en heeft een reputatie als playboy onder de

Nieuw-Zeelandse wijnmakers. White gaf ooit een feest waarbij een reusachtige taart naar binnen werd gebracht, waaruit als een duvel uit een doosje, een naakte bloed mooie, jonge vrouw tevoorschijn kwam.

Toen ik voor een afspraak met White op het eiland aankwam, was de bekende wijnmaker in geen velden of wegen te bekennen. Na een half uur kwam hij samen met twee jonge, blonde vrouwen in een kano aanvaren. Hij verontschuldigde zich voor het oponthoud en we reden in een jeep met de twee dames op de achterbank naar zijn wijnbedrijf Stonyridge.

De bedoeling was een interview te doen, maar de dames zaten zo aan hem te ‘plukken’, dat daar niet veel van terecht zou komen. White vertelde nog, dat hij als specialist van rode blends voor de Amerikaanse markt een assemblage van Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc had gemaakt met vermelding van de afzonderlijke percentages die samen 101% op het etiket waren. Die grap viel bij de Amerikanen niet in goede aarde en hij moest zich voor het gerecht verantwoorden voor valsheid in geschrifte… Uiteindelijk liep de zaak met een sisser af.

Toen ik merkte, dat het interview een catastrofe zou worden vanwege de aanwezigheid van de opdringerige jonge dames, heb ik maar voorgesteld om dan maar met zijn allen te gaan kanoën…

Jan Rook

Reacties