Wijnmaken in Ukraine

Terwijl de oorlog in Oekraïne duurt, proberen de wijnmakers door te werken en hun land te verdedigen. Wijnmaker en schrijver Denys Khalupenko van Château Kurin geeft een inzicht in de wijnproductie van zijn land en roept de wereldwijde wijnsector op om te helpen.

In 2019 kreeg de wijnsector in Oekraïne een belangrijke impuls toen een nieuwe wijnwet van kracht werd. Daarmee werd het voor kleine wijnbedrijven mogelijk om zelfstandig te opereren. Het resultaat van de verandering was de opkomst van 29 kleine domeinen die voor een belangrijk aandeel in de wijnproductie zorgen. Het wijntoerisme kwam van de grond door de oprichting van proeflokalen en kleine restaurants.

Autochtone rassen

De nieuwe bedrijven hebben hun aandacht vooral gericht op de cultivatie van autochtone druivenvariëteiten waaronder odessa black, odessa muscat, sukholimansky witte wijn. Eén winery is zelfs begonnen met de cultivatie van rassen die een ver verleden in het Ottomaanse Rijk belangrijk waren. De kleine domeinen hebben gezamenlijk een associatie van kleine wijnbedrijven opgericht om hun belangen te beschermen en hun domeinen te kunnen ontwikkelen.

Wettelijk

Een andere stap in de ontwikkeling van de wijnsector in Oekraïne is de verplichting om een fles met droge wijn van een zegel te voorzien. In 2022 kwam er een nieuwe wet die de verplichting om een vergunning ieder 4 jaar te vernieuwen afschafte. Nu moeten nieuwe wijnbedrijven alleen bij de start een vergunning aanvragen. Er is een discussie om het gezamenlijk promoten van wijn uit Oekraïne vorm te geven met een Wine Marketing Brand.

Regio’s

De belangrijkste wijn producerende gebieden liggen in het zuiden bij Kherson, Nikolaev en Odessa.

Productie

In 2021 produceerden men in totaal 65.799.754 liter wijn.

Ex-Import

Oekraïne exporteerde 1.662.177 liter wijn en importeerde 34.190.624 liter. Verder importeerde Oekraïne 2.099.600 liter drank met als basis wijn.

Druivenvariëteiten

Van de internationale rassen gemaakte wijn produceert men Riesling, Aligoté, Mucat Otonel, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot en Saperavi. De belangrijkste wijnen van lokale rassenzijn: Black Odessa, Odessa Muscat, Citron Magarach, Golodrvai Ruby, Livadia Black, Kokur en Telti Kuruk.

Wijnstijlen

De belangrijkste wijnstijlen zijn licht en laag in alcohol. Er is een trend om de rode wijnen minstens twee jaar op fusten te lageren. Bezoekers van de wijnlokalen vergelijken de stijl van wijnen met die van Griekenland en Kroatië.

Oogst 2021

Zoals in veel Europese landen is de productie minder dan het gemiddelde vanwege de overvloedige regenval en hagel die circa 40% van de wijngaarden heeft beschadigd.

Prijzen

De gemiddelde verkoopprijs van een fles wijn met 75cl varieert tussen 2 – 3 euro en  7-8 euro.

 Château Kurin 

Château Kurin werd in 1992 opgericht om druiven voor wijn en de productie van fruit te maken. In 204 opende het domein een eco-restaurant. Het bedrijf ligt aan de hoofdweg tussen Kiev en de Krim. Tot 1992 verkocht men de druiven aan andere wijnbedrijven. De eerste wijn van het domein zelf werd in 2010 geproduceerd. De productie van Cabernet Sauvignon ging voornamelijk naar het restaurant. In 2012 startte men een meer professionele winery met een ervaren wijnmaker en technicus.

Website: klik hier

Facebook: https://en-gb.facebook.com/pg/kurinwine/posts/

Vertaling DB

Reacties