Wijn en gedistilleerd samen in Parijs

De 4e editie van Wine Paris & Vinexpo Paris eindigde op een zeer positieve noot. Met een toegenomen aantal exposanten en internationale bezoekers staat het evenement nu stevig op de kalender van de wijn- en gedistilleerdsector. Deze strategische bijeenkomst die business en gezelligheid combineert, brengt de hele sector in beweging.

Opnieuw een succes

Wine Paris & Vinexpo Paris 2023 verwelkomde 3.387 exposanten (een toename van 20% in oppervlakte en 25% meer internationale exposanten vs. 2022), uit 42 wijnproducerende landen, en 36.334 bezoekers (een toename van +41% in bezoekers vs. 2022), waarvan 38% internationaal, uit 149 landen, met een toename van 85% in internationale bezoekers. Na Frankrijk behoren België, de Verenigde Staten, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland tot de top 5 van bezoekerslanden.

Het digitale platform van de Groupe Vinexposium hielp de zakelijke kansen te vergroten en het aantal meetings te verdubbelen. Zodoende vonden er 6.330 meetings met meer dan 12.279 persoonlijke contactmomenten tussen producenten en inkopers.

“Wine Paris & Vinexpo Paris voldeden echt aan onze verwachtingen. We hebben een breed scala aan klanten uit alle lagen van de branche ontmoet en nieuwe afzetmogelijkheden ontwikkeld,” aldus Konstantinos Arvanitakis, afdeling Export van Alpha Estate (Griekenland).

Een erkend vakevenement

Onder het Hoge Beschermheerschap van de Emmanuel Macron, president van de Frankrijk, werd de vakbeurs dit jaar bezocht door 3 Franse ministers en 15 ambassadeurs (Zuid-Afrika, Albanië, Argentinië, China, Spanje, de Verenigde Staten, Griekenland, Italië, Japan, Kazachstan, Luxemburg, Portugal, Servië, Zwitserland en Uruguay).
Tijdens de officiële openingsceremonie van Wine Paris & Vinexpo Paris kondigde Marc Fesneau, de Franse minister van Landbouw en Voedselveiligheid, aan dat het evenement “een showcase is voor Franse expertise, waardoor de kwaliteit en authenticiteit van wat wij produceren ook buiten onze landsgrenzen kan worden erkend”.
Tijdens de officiële opening van Be Spirits prees Olivier Becht, minister van Buitenlandse Handel, Ontwikkeling en de Franse Overzeese Gebiedsdelen, een record hoog handelsoverschot van 16 miljard euro dat in 2022 werd gegenereerd door de Franse wijn- en gedistilleerdindustrie, die hij “exportkampioenen” noemde, waarbij hij benadrukte dat wijnboeren ” de uitkomst” vormen.
Olivia Grégoire, minister belast met het midden- en kleinbedrijf, handel, ambachten en toerisme, benadrukte ook het “succes van deze beurs die vertegenwoordigers van de wijnindustrie in Frankrijk samenbrengt en de expertise die van generatie op generatie is doorgegeven, onder de aandacht brengt”.

Een topjaar voor Be Spirits

Ook de Be Spirits area, dit jaar in een speciale hal met 43% meer ruimte en 44% meer exposanten dan in 2022, was een groot succes.

“Be Spirits is het belangrijkste evenement in Frankrijk om een internationale klantenkring te bereiken. Het brengt de hele sector samen en toont de intellectuele honger naar gedistilleerde dranken en ambachtelijke producten. De opkomst was groot gedurende de 3 dagen,” aldus Olivier Goujon, directeur van het Bureau National Interprofessionnel de l’Armagnac (BNIA), ArmagnacStyle (Frankrijk).

De ON/ OFF die professionals in beweging bracht rond het thema wijn en gedistilleerde dranken

Het ambitieuze en vernieuwde programma van het evenementenprogramma op de beurs ON werd alom geprezen. Masterclasses, conferenties en rondetafelgesprekken brachten gedurende de 3 dagen van de beurs 3.249 mensen bijeen. De sommellerie werd bijzonder in de bloemetjes gezet met evenementen als de Duos Chef & Sommelier, de Battle des Sommelières en de Vinexpo Challenge.

“Wine Paris & Vinexpo Paris is een uitstekende vakbeurs, zeer goed georganiseerd. De masterclasses waren interessant en in termen van business was de beurs zeer succesvol voor mijn bedrijf. Wine Paris & Vinexpo Paris wordt elk jaar beter. Dit evenement is een must geworden voor de wijnindustrie. Ik kom terug voor de volgende editie in 2024”, vertelt Danio Braga, wijndirecteur van de Braziliaanse groep Fasano.

Aan de OFF-kant heeft Wine Paris & Vinexpo Paris een indrukwekkend programma van evenementen buiten de muren van e beurslocatie ontwikkeld om de beurs uit te breiden tot in het hart van Parijs. In de hele stad stelden 180 bars en restaurants, gekozen vanwege de kwaliteit van hun keuken, de ervaring die ze boden en de sfeer, aanbiedingen en activiteiten voor op basis van wijn en cocktails.

Op weg naar 2024!

Wine Paris & Vinexpo Paris is alweer begonnen met de voorbereidingen voor de volgende editie. Als onderdeel van de internationale dynamiek die de Groupe Vinexposium inzet via haar vakevenementen op de belangrijkste consumptielanden, in New York, Singapore, Quebec, Rioja, Seoul, Amsterdam en New Delhi, zal Wine Paris & Vinexpo Paris in 2024 Franse en internationale spelers nog sterker mobiliseren.

“Wine Paris & Vinexpo Paris 2023 is een succes, zowel wat de bezoekersaantallen betreft, die sterk zijn gestegen, als wat de kwaliteit van de commerciële uitwisselingen betreft. Deze editie laat ons zien dat het mogelijk is een evenement te ontwerpen met een steeds uitgebreider aanbod, waarbij wijn en gastronomie worden gecombineerd en business en gezelligheid worden gecombineerd. Dit succes is een kompas voor alle teams van Vinexposium. Het stimuleert ons om nog verder te gaan en steeds grotere dingen te bedenken om het in ons gestelde vertrouwen waar te maken. Wine Paris & Vinexpo Paris is een ontmoetingsplaats voor een wereld in beweging met een groeiende internationale invloed,” besluit Rodolphe Lameyse, CEO van Vinexposium.

Persbericht, foto DB

Reacties