Voorjaarsproeverij Twentsch Wijnhuis

In het Twentsche Vasse vond weer de jaarlijkse voorjaarsproeverij van Twentsch Wijnhuis plaats. Het traditionele evenement van deze belangrijkste importeur van de streek trok ook dit jaar ongeveer 200 relaties naar het mooie dorp. Op de proeftafels meer dan 80 verschillende wijnen. Leveranciers waren aanwezig om hun wijnen te presenteren. In een gemoedelijke sfeer met gastronomische omlijsting genoten de aanwezigen van de wijnen en hapjes.

We proefden de volgende wijnen:

In de categorie ‘huiswijnen’ met een prijskaartje van rond de 5 euro vielen 2 wijnen op: Comte Paul Antonin, Cuvée Blanc 2015, fris, bloemig en zuiver. Cochonnet Chardonnay 2014, kenmerkend in de neus met een volle, zachte smaak. Gastronomisch.2016twentsch1ab

Johannes Landgraf van het in Rheinhessen gelegen Weingut Becker-Landgraf was persoonlijk naar Vasse gekomen om 13 verschillende wijnen te presenteren. De Riesling Trocken 2014 heeft een uitnodigende neus en in de smaak een mooie minerale toets. Een stapje hoger is de Riesling Gau-Odernheim 2014 met een intense, volle smaak. De beste Riesling van dit goede huis is de Riesling Herrgottspfad 2013. Een echte topper die alles in huis heeft. Complex in de neus en een brede smaak met lengte en balans. Voortreffelijk en een echte ‘ambassadeur’’ van Rheinhessen. Nieuw van dit domein is de Blanc de Noir met een prijskaartje van rond de tien euro. De Spätburgunder staat aan de basis van deze bijzondere wijn. De wijn heeft een lichte rosékleur, mooie fruitneus en prettige smaak. Lekker bij een mooie salade.

Uit Italië stonden zes wijnen op de proeftafel. Van Faccioli uit Veneto de Pinot Grigio 2015. Helaas te koud gepresenteerd, zodat je de wijn moeilijk kon beoordelen. De Corvina 2013 en Rosso Veronese 2013 hadden wel de goede temperatuur. Twee goede, Italiaanse wijnen die het bij een pasta goed doen. Van Villa Llangi uit Toscane proefden we de biowijn 2013. Met een prijskaartje van nog geen tien euro, een prima kwaliteitprijsverhouding.

2016twentsch2abRudolf Nipius is specialist in Spaanse wijnen. Hij presenteerde tien wijnen. Drie wijnen van het goede huis Marqués de Murrieta waaronder een Albariño en een fraaie Gran Reserva 2005. Een dikke, gastronomische wijn. Verder vielen op de Nius Verdejo & Sauvignon Blanc 2014, heel fris met een goede zuurgraad en de rode JeNius Tinto 2013 met vier maanden houtrijping en een zuivere expressie van Tempranillo.

In de categorie ‘witte wijnen’ werden we verrast door de Latium Morini, Soave 2014. Soave staat helaas bekend om zijn vaak neutrale wijnen, maar deze Soave is een ‘trouvaille’. Bij toeval ontdekte Karel Elhorst en zijn team in een restaurant in Italië deze voortreffelijke wijn. De wijn kost nog geen tien euro. Daarvoor krijg je een echte mooie witte Soave.

Nieuw in het portfolio van Twentsch Wijnhuis is de Della Fay, Sémillon-Sauvignon Blanc 2014 uit het Australische Margret River. Een prima terraswijn voor mooie zomerse dagen. Gastronomisch is de Viognier van het Zuid-Afrikaanse Gabrielskloof. Een prachtig wijnbedrijf, waar we een paar jaar geleden op bezoek zijn geweest.

Bij de roséwijnen viel de Rosé d’ Infinie 2014 op. Lichte kleur, mooie fruitexpressie en verfrissende smaak.

Bij de rode wijnen proefden we de Gabrielskloof Nuntius 2012, krachtig en nog wat tannineus. Een echte Shiraz is de Della Fay , Shiraz Geographe 2012. Een krachtige, rode wijn met die de vermelding ‘Fasten your Seatbelts’ verdient..2016twentsch3ab

Tot slot

De voorjaarsproeverij van Twentsch Wijnhuis heeft vaak iets weg van een familiereünie. Veel relaties kennen elkaar en zijn trouwe klanten van dit huis. Het levert een gemoedelijke ambiance op waar je in een gezellige sfeer mooie wijnen kunt proeven. Châpeau voor het team van Karel Elhorst!  Website: www.twentschwijnhuis.nl

Reacties