Torres: kolossaal verlies druiven in Rioja

Onlangs sprak Wijnplein’s Jan Rook met een van de topprofessionals in de wijnsector: Miguel A.Torres. Bij die gelegenheid vertelde hij, dat bij de laatste vorstperiode in Rioja 2 van de 10 miljoen kilo druiven verloren is gegaan… Niet eerder is de Rioja-streek zo zwaar getroffen. Op de vraag , waarom Torres niet voor de productie van cava kiest, antwoordde Torres, dat de herkomstbenaming ‘cava’ zo wijd verbreed in Spanje is toegestaan, dat een werkelijke duiding van de specifieke terroir onmogelijk is en dat de appellatie aan sterke inflatie onderhevig is. Het bedrijf heeft daarom gekozen voor een eigen mousserende wijn. Nederland is volgens Torres de vijfde of zesde belangrijke importeur van de wijnen. Het is volgens de president van ‘The Most Admired Wine Brand of the World’ zaak om in Nederland met de wijnen een duidelijke ‘upgrade’ te maken. Meer aandacht voor de wijnen dus in restaurants en gespecialiseerde wijnwinkels.2017jrtorres2

Hobby?

Of Torres nog tijd heeft voor hobby’s? Ja, zijn grote passie is het leren van vreemde talen zoals Russisch en Chinees. Hij merkte laatst in Moskou, dat dit voor afnemers van de Torres-wijnen in de Russische Federatie zeer wordt gewaardeerd. Uiteraard ligt zijn passie ook bij de omgang met de kleinkinderen die ooit in het familiebedrijf zullen beginnen.

Wijnervaring?

Mooie wijnervaring? Miguel A.Torres is met een Duitse vrouw getrouwd en haar vrienden trokken tijdens een bijzondere gelegenheid magnums topbordeaux uit de 19e eeuw open. Hij herinnert zich nog de inhoud van de magnum Mouton-Rothschild die hij met gesloten ogen heeft geproefd.

Wijntoekomst?

De wijntoekomst van de Nieuwe Wereld en met name Chili is volgens Miguel A.Torres zeer florissant. Vooral de vrijheid om de cultivatie en productie zelf – niet gestoord door allerlei beperkende wetten- te kunnen realiseren maakt dit Zuid-Amerikaanse land tot een van de boeiendste van de Nieuwe Wereld. Het klimaat laat nog wel eens te wensen over. Zo is een van zijn nieuwe projecten in Empedrada door brand verwoest. Ondanks de aardbevingen en branden blijft Chili voor Torres een boeiend wijnland.

Eredoctoraat

De Universiteit in Tarragona heeft hem vorig jaar een eredoctoraat toegekend. Zijn rede tijdens de inauguratie is uiteraard in het Engels uitgesproken en vastgelegd in een speciale uitgave. Wij zullen een samenvatting in het Nederlands publiceren en Miguel A.Torres vragen om de integrale Engelse tekst hier te publiceren omdat het een wezenlijke bijdrage is om de relatie tussen klimaatverandering en wijnbouw te begrijpen.

Jan Rook

Verslag proeverij 7 juni jl. Klik hier. 

 

Reacties