Tariquet ‘benchmark’ voor Côtes de Gascogne

In het tweesterrenrestaurant Aan de Poel in Amstelveen presenteerde importeur LFE uit Maartensdijk de verrassende witte- en roséwijnen van kwaliteitsproducent Tariquet. Speciaal voor deze gelegenheid waren namens Tariquet Armin Grassa en Julien Ducos uit Frankrijk overgekomen.

Het selecte persgezelschap werd in het restaurant ontvangen met een glas Tariquet Classic geserveerd uit een magnum. Het is een blend van Ugni Blanc (45%), Colombard (35%), Sauvignon Blanc (10%) en Gros Manseng (10%). Het is een heerlijk frisse witte terraswijn met een aromatische toets in de neus en een prettige, niet te zware smaak met goede zuren. Duidelijk de belangrijkste wijn van Tariquet.2017tariquetlunch1def

Tariquet

Tariquet is een familiebedrijf dat in zuidwest Frankrijk 9 miljoen flessen wijn produceert waarvan 120.000 flessen Armagnac. Men bezit 1200 ha wijngaarden en is daarmee een van de grootste producenten van de Gascogne. Het bedrijf is in 1912 opgericht en produceerde aanvankelijk alleen Eau de Vie. Men besloot om ook wijn te produceren. Hoewel er ook rode wijn wordt gemaakt, ligt het accent duidelijk op witte – en roséwijnen. De Armagnac’s worden onder de naam Château du Tariquet verkocht. De stille – niet gedistilleerde dranken- krijgen op het etiket Domaine du Tariquet.2017tariquetlunchdef2

Na de introductie van Marcel Kerkmeester CEO van LFE, nam Armin Grassa het woord. Hij vroeg de aanwezigen om niet teveel te drinken, omdat er vanwege de enorme vorstschade (30% van de komende oogst wordt als verloren beschouwd) er dit jaar een stuk minder zal worden geoogst (..). De focus in de vinificatie ligt in het vermijden van oxidatie, waardoor de wijnen in combinatie met de zuurgraad een verrassende frisheid aan de dag leggen.2017tariquet3def

Lunch

Chefkok Stefan van Sprang had een keur van verfijnde gerechten voorbereid. De verrassende amuses openden de lunch gevolgd door het eerste gerecht van zeebaars met
tapenade van o.a. ansjovis. Daarbij werd een glas Tariquet Premières Grives 2016 geserveerd. De wijn is gemaakt van 100% Gros Manseng en heeft een volle, vrij zoete smaak. De tweede wijn paste beter bij het gerecht. Het was Tariquet Chenin-Chardonnay (75%-25%). Stevig in de neus, waar de Chardonnay er goed uitkwam en een volle smaak. Als derde witte wijn: de Sauvignon Blanc 2016, kenmerkend in de neus, frisse smaak. Het zijn alle drie goede gastronomische wijnen.

Als ‘tussendoortje’ serveerde de bediening een lepeltje kaviaar met een glaasje Blanche Armagnac. Met 46% vol.% alc. een heftige witte Eau de Vie, geen houtgebruik en niet scherp in de smaak.

2017tariquetlunchdef3De lunch ging verder met een klein gerecht van vlees en doperwtjes. Daarbij twee wijnen: Côté 2016  (50% Chardonnay, 50% Sauvignon) en Réserve 2015 een assemblage van Gros Manseng 40%, Chardonnay 30%, Sauvignon 20% en Sémillon 10%. De Côté was aanvankelijk een ‘ongelukje’ omdat men per abuis de Sauvignon in een tank met Chardonnay had laten lopen. Het resultaat was echter verrassend goed en Tariquet besloot om er een nieuwe blend van te maken. De Réserve 2015 is een assemblage van Gros Manseng (40%), Chardonnay (30%), Sauvignon (20%) en Sémillon (10%). Het is een stevige wijn, 2017tariquetlunch10gemaakt van separaat gevinifieerde wijnen en geouderd gedurende vier maanden op hout.

Rosé

Hoewel het accent bij Tariquet op witte wijnen ligt maakt men ook verdienstelijke roséwijnen. Bij het gerechtje met pata negra kwamen de Rosé Marselan 2016 en de Rosé de Pressée. Marselan is 100% van dit druivenras. De Rosé de Pressée is een blend van verschillende druivenvariëteiten waaronder de tannat. 2017tariquetlunch5Beide wijnen zijn stevige maaltijdbegeleiders.

Hoofdgerecht

Bij het hoofdgerecht van Tarbot kwam de beste witte wijn van Tariquet: Chardonnay Tête de Cuvée 2014. Behoorlijk gele kleur. Complex in de neus met lichte houttoets en brede, volle smaak. Een boeiende combinatie met de perfect bereide tarbot.

2017tariquetlunch3Dessert

Het dessert bestond uit drie kleine gerechtjes. Visueel zeer fraai en smaaktechnisch verrassend mooi. Bij deze ‘finale’ kwam een verticaal Dernières Grives 2011-2014. Echte ‘Late Harvest’ met een Ph van 8-9 en een zoetgehalte van 100 gram per liter. De wijnen hebben een perfecte balans tussen het zoet en de zuurgraad.

Tot slot

Tariquet is de 2017tariquetlunch2‘benchmark’ van Côtes de Gascogne. Het bedrijf maakt niet alleen indrukwekkende Armagnac’s maar ook een breed scala witte wijnen. De wijnen komen het best tot hun recht in combinatie met gerechten. De chef van Aan de Poel zorgde voor een boeiende serie gerechten waarbij de wijnen ook konden excelleren. Het was een bijzondere lunch, goed voorbereid door het team van LFE onder leiding van Marcel Kerkmeester. Foto v.l.n.r. Armin Grassa, Marcel Kerkmeester en Julien Ducos.

Jan Rook

LFE Maartensdijk

Tariquet

Restaurant Aan de Poel

 

Reacties