Shaking & Stirred, 007 zes decennia van drinken

Zal de nieuwe James Bond gevoelig zijn voor de beste dingen in het leven? Twee studies naar de drinkgewoonten van 007 ondersteunen de waardering voor de betere dranken.

Een analyse van 24 Bondfilms van 1962 tot 2015 laat het beeld zien van de man. die even selectief is met alcoholhoudende dranken als zijn keuze voor maatpakken. In de zes decennia drinkt Bond bij 109 gelegenheden een gemiddelde van 4,5 alcoholeenheden per film. 55% van de geconsumeerde dranken bestaat uit gedistilleerd of cocktails. Bier neemt een bescheiden plaats in en behoort niet bij “shaken, not stirred”. De Martini Cocktail neemt een bijzondere plaats in. In een fragment neemt hij zes cocktails die een equivalent zijn van 24 eenheden alcohol. In een scene in een hotelkamer neemt hij 12 alcoholeenheden voor hij zijn handlangers ontvangt. Een tactische manoeuvre om zich voor te bereiden op wat komen gaat.

Het drinken van Bond is niet excessief, maar een deel van zijn ‘savoir-vivre’. Na zijn genoten drankjes begint hij met routineklussen die een gezondheidsambtenaar zou blameren. Daarin gokt hij in een casino met grote bedragen, bestuurt helikopters, rijdt met hoge snelheden en ontsnapt hij aan gevaarlijke dieren zoals schorpioenen, krokodillen en slangen en strijdt in gevechten. Lees verder: Klik hier.

Reacties