Rookverontreiniging bedreigde duurste wijn Bordeaux

De branden in Bordeaux hebben wijngaarden zoals Liber Pater (duurste wijn van Bordeaux) in de Graves verontreinigd.

Het Britse vakblad The Drinks Business heeft op de site een interessant en uitgebreid document over de invloed van rook in de wijn gepubliceerd. De vraag is hoe bedreigend de rook voor de wijngaarden is en hoe de wetenschap over dit onderwerp rapporteert.

Op 12 juli brak er brand uit niet ver van de grootste duin, Dune de Pilat, De tweede grote brand ontstond in de Graves. De derde brandhaard was die in het noorden van Medoc in de directe omgeving van Vensac.

De brandschade bleef beperkt maar kwam tot 500 meter van Liber Pater. Wetenschappers proberen te analyseren wat de huidige stand van zaken is m.b.t. brandschade en rookverontreiniging en de situatie in de komende jaren.

Er zijn vijf belangrijke factoren zoals: klimaatverandering, topografie, geografie, meteorologie en de staat van ontwikkeling van de druiven.

Klimaatverandering
De weersomstandigheden met warme zomers zijn nu eerder regel dan uitzondering. De Franse weerstatistieken hebben juli van dit jaar tot de warmste en droogste maand sinds 1958 uitgeroepen.


Topografie
In de Medoc is het gebied vlak wat de kans op het uitbreken van bosbranden aanzienlijk vermindert. De invloed van brandlucht op de druiven is sterk afhankelijk van de expositie van de druiven en aan de hoeveelheid verontreiniging en de duur daarvan. In een vlak landschap verdwijnt de lucht sneller dan bijvoorbeeld in Napa Valley.

In Bordeaux is het gevaar voor brandluchtverontreiniging minder erg dan de verandering van het ecosysteem en de bedreiging van het verlies aan biodiversiteit.
Het meer dat Liber Pater omringt, is de blushelikopters leeggezogen en daarmee is ook de biodiversiteit beschadigt.

Algemeen wordt aangenomen, dat verontreiniging na de bloei en voor de veraison (kleurverandering) zal plaatsvinden. De kleine druiven met een dik vel en in een groter oppervlakte aan de tros zoals cabernet sauvignon en cabernet franc zijn gevoeliger voor de rooklucht dan kleine en dikke druivenvariëteiten.


Het artikel eindigt met een opsomming van factoren die aan de basis staan van rookverontreiniging. Meer: klik hier

Reacties