Proeven aan de kust

167 wijnen, 7 wijnproducenten en een enthousiast team van Jos Beeres onder aanvoering van Wietze Snaak en zijn vrouw Anouschka stonden op zondagmiddag 18 november vanaf 13.00 uur klaar in de mooie Keizerszaal van Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk om de circa 500 relaties te ontvangen en de wijnen te laten proeven.

Begrip

Jos Beeres wijnhandel is een begrip in het noorden van ons land en was een wijnwinkel en handel gevestigd in de binnenstad van Groningen. Wietze heeft Jos Beeres verhuisd naar het platteland van de meest noordelijk gelegen provincie. Vanuit de boerderij waar hij ook een B&B exploiteert en veel activiteiten ontplooit met wijn en spijs, heeft hij inmiddels zijn vleugels uitgeslagen naar het hele land.

2018noordwijk1

Business Class

In het zondagochtendprogramma Business Class van Harry Mens treedt Wietze op met zijn wijnen waaronder de ‘Wijn van de Week’. Dit heeft Jos Beeres wijnhandel op de (landelijke) kaart gezet en gezorgd voor een sterke uitbreiding van zijn klantenbestand. Om de online verkopen ook te ondersteunen met een goede persoonlijke band met zijn klanten heeft hij het initiatief genomen om in een mooie omgeving in het westen van het land een overzichtsproeverij te organiseren. Het gaat volgens Wietze niet alleen om de verkoop, maar ook om de band met zijn relatiekring te versterken.
2018noordwijk2

Witte wijnen

We maakten een selectie van te proeven wijnen. We begonnen met een mousserende wijn van een van de beste sektmakers van Duitsland: Reichsrat von Buhl. De Sekt Reserve Brut is een voortreffelijk aperitief die niet onder doet voor een goede champagne. Met een prijskaartje van nog geen 20 euro een goed en verfrissend alternatief voor de bekende Franse bubbelwijn.

De Australische Della Fay is de opvolger van het bekende Fermoy Estate in Margeret River. De blend van Sauvignon en Semillon stuift het glas uit en heeft een stevige, gestructureerde smaak. Duidelijk een gastronomische wijn. De mooiste witte wijn is de Chardonnay van Della Fay. Complex in de neus met tonen van goed geïntegreerd hout en een verfijnde smaak. Mooie wijn bij een warm of koud visgerecht.

Van de eerder genoemde topper Reichsrat von Buhl proefden we de Pfalz Pechstein Forst GG Riesling 2016. De wijn is nog wat gesloten in de neus. In de smaak mooie tonen van een rijke Riesling, zacht en verfijnd. Kan nog goed ouderen. Hier hoort met Kerstmis een verfijnd gerecht bij.

De Pouilly Fumé van Michel Redde 2016 (La Moynerie) heeft die typische tonen van Sauvignon Blanc uit het Loiregebied. Een wijn met complexe neus en volle smaak. Voor nog geen 20 euro een goede aankoop. We eindigden de witte wijnen met de Zuid-Afrikaanse Boschendal 1685 Sauvignon Blanc Grande Cuvée. Voor nog geen 15 euro een heel complete witte wijn die ons ook geschikt lijkt als aperitief.

2018noordwijk3

Rode wijnen

Met het oog op het wildseizoen en de naderende kerstdis was er een brede selectie van lichte, rode en zeer toegankelijke wijnen en de volle, stevig rode complexe wijnen.

Als het om de begeleiding van wildgerechten gaat kun je om de stevige en complexe wijnen van de bekende Spaanse producent Marqués de Murrieta niet heen. Er stonden zes rode wijnen op de proeftafel met een rustig begin met Pazo Barrantes en de Marqués de Murrieta Grand Reserva 2014. Prachtige, complexe wijnen met verfijnde smaak en mooie, lange afdronk. Voor een wat minder dure wijn is de Marqués de Murrieta Reserva met een prijskaartje van nog geen 20 euro een goede aankoop

Noordwijk

Bij de Franse rode wijnen viel de Château de la Jaubertie Bergerac 2015 op. Krachtig in de smaak met behoorlijk veel tannines. Goede prijs-kwaliteitverhouding voor 8,95 euro.

Een Zuid-Amerikaanse Malbec is vaak ook een goede keuze als begeleider van een wildgerecht. De Argentijnse producent Chakana presenteerde de Mendoza, Estate Malbec voor een vriendelijke prijs van 9,95 euro. Meer verfijnd is de Selection Cabernet Sauvignon voor een prettige prijs van 14,30.

Conclusie

Veel mooie wijnen op de proeftafel met aandacht voor goede witte wijnen als aperitief en maaltijdbegeleider en goed geprijsde rode wijnen die de kerstsfeer zeker zullen versterken.  De ambiance in de mooie zaal was goed mede dankzij het pianospel van ‘good old’ Tonny Eyk.

2018noordwijk5makreel

Diner

Voor de start van het diner kon worden gekozen tussen: Glamira Joven Blanco en de Beaujolais Primeur de Roche Guillon.2018noordwijk6forel

Restaurant Latour van Grand Hotel Huis ter Duin serveerde als eerste gerecht een filet van Makreel. Daarbij kwam de Château Thuerry l’Exception Rosé 2016. De smaak van de makreel vond ik te dominant en de combinatie met de rosé zorgde niet voor een goed huwelijk. Misschien was een Torrontés uit Argentinie een sterkere tegenspeler voor de makreel geweest.

2018noordwijk8runder

Het tweede gerecht was een filet van forel met een mooie saus van komkommer.  Dit mooie gerecht kwam door met een glas Verdejo Fermentado en Barrica Castelo de Medina Rueda. Het was een voortreffelijke combinatie.

2018noordwijk9dessert

Als hoofdgerecht: gerookte runderlende, saus van cêpes met mediterrane accenten. De chef heeft hier zijn ervaring in Italië gebruikt. Het vlees was perfect gegaard en de saus complementeerde deze mooie gang. Ook voortreffelijk was de keuze van de Nieuw-Zeelandse Pinot Noir Misty Cove.  Werkelijk een wonder mooie combinatie.

Tot slot het dessert van chocolade en Amarena kersen. Visueel fraai, smaaktechnisch perfect. Uiteraard was de Recioto della Valpolicella die erbij geserveerd werd een mooie begeleider.

Noordwijk

Tot slot

Wietze Snaak en zijn vrouw hebben samen met hun team een voortreffelijk georganiseerde vineuze en gastronomische happening in Noordwijk neergezet. Wietze heeft Jos Beeres goed gepositioneerd in Nederland. Hij beseft dat de slag om de wijnliefhebber met alleen internet en vaak ook daarbij allerlei loze, niets zeggende aanbevelingen die vaak op het randje van misleiding balanceren niet de goede weg is. Ook zijn de investeringen in die strategie zeer hoog. Beter is om een goede balans te vinden met een perfecte website en daarbij de directe connectie met de klanten niet uit het oog te verliezen. De klanten willen ook de mensen achter de naam Jos Beeres ontmoeten. Deze opzet in Noordwijk is geslaagd en vraagt om een herhaling in 2019.

Jan Rook

Website: www.josbeeres.nl

 

Reacties