Nieuwe wijnbarformule in Den Bosch

Afgelopen vrijdag vond in het centrum van Den Bosch de opening plaats van een nieuwe wijnbar met de naam ‘Wijnlokaal 073’. Initiatiefnemers zijn twee jonge ondernemers, Willem-Jan Konings (48), Jan Willem Bloem (44), beide afgestudeerd aan de hotelschool met ervaring in de exploitatie van o.a. Het Holland House in Londen. Verder participeren de bekende wijnimporteur LFE, Maartensdijk en de Chileense kwaliteitsproducent Cono Sur. Bloem en Konings volgden een wijncursus en laten de dagelijkse exploitatie over aan hun medewerkers.2016wijnlokaal073_1

Het ‘verhaal’

Op de kaart  staat: “In alle rust  genieten van een goed glas wijn in goed gezelschap. In Wijnlokaal 073 beleef je wijn in een ongedwongen sfeer en sfeervolle setting”.De wijnbar ligt in het drukke centrum van Den Bosch van het Bossche Kwartier.

Wijnkaart

Er staan 45 wijnen op de kaart die door de kleuren ‘groen’ (witte wijn), rosé (roséwijn) en ‘rood’ (voor rode wijnen) van elkaar gescheiden zijn. De beide heren geven toe dat er nog wat foutjes in de wijnkaart zijn geslopen. Zo wordt Château Beychevelle als Spaanse wijn aangemerkt en tel je de delen van de assemblage op, dan kom je uit op 105% (…)

De wijnen

We proefden zes wijnen. Te beginnen met een cava van uiteraard Spaanse bodem. Prettig en fris aperitief. Daarna een Viognier 2015 van Cono Sur. Stevig, vol en zeer gastronomisch. Een van de mooiste witte wijnen is de Riesling Cono Sur Single Vineyard 2015 die volgens de kaart afkomstig is uit de Chileense Central Valley, maar feitelijk van het fruit uit het veel zuidelijker (en koeler) gebied Bio-Bio afkomstig is. Daarna nog drie rode wijnen: Pinot Noir 2015. De specialiteit van Cono Sur met kenmerkende neus en stevige, minerale smaak. Duidelijk een stap hoger in kwaliteit is de Pinot Noir Reserve Cono Sur 2015. Complex in de neus met  een brede, volle smaak. Tot een van de paradepaardjes van Cono Sur reken wij: Syrah 2012. Diepe kleur, complex en vol en het bewijs dat Chili steeds meer mooie syrahwijnen maakt.

Tot slotte

De beide jonge ondernemers hebben sterke partners voor hun project weten te strikken. LFE heeft een breed assortiment en Cono Sur is een kwaliteitswijnmerk met een goede uitstraling. Het is LFE ook aan
2016wijnlokaal73_2gelegen dat men meer in de horeca actief wil zijn. Wijnlokaal 073 zal zich een plaats in de binnenstad van Den Bosch moeten bevechten. Konings en Bloem zeggen dat ze niet afhankelijk zijn van de winst, omdat ze beiden een goede baan erbij hebben. Het is misschien een ‘understatement’, omdat bedrijfseconomisch gezien winst aan de basis van continuïteit ligt.

Wesbites:

http://www.wijnlokaal073.nl/

http://lfe.nl/

http://www.conosur.com/

Reacties