Michelin afgeserveerd door ‘recensent’ zonder wijnkennis?

De jaarlijkse presentatie van de nieuwe michelingids vond vorige week maandag in Amsterdam plaats. De vaderlandse culinaire top was in groten getale naar het Nieuwe DeLaMar Theater gekomen om kennis te nemen van de sterrenparade 2017.

Mac van Dinther zelfbenoemd culinair recensent, maakte afgelopen week in belangrijke dagbladen zoals De Volkskrant en het NRC gehakt van het oordeel van de inspecteurs. Zo laakt hij de tekst met beoordelingen van meerdere restaurants die identiek zijn aan vorig jaar inclusief een schrijffout. Nog zwaarder tilt hij aan het oordeel van Michelin die de enige ster van het Amstel Hotel uit de gids schrapte.

De directie van het hotel zei diep geschokt te zijn en Mac van Dinther toonde zich onthutst in zijn artikelen dat het hotel de ster moest inleveren. Gemakshalve gaan zowel de directie van het hotel als de ‘recensent’ ervan uit, dat een eenmaal toegekende ster niet snel zal worden ingetrokken. Het tegendeel is echter waar. Michelin heeft een hekel aan eetgelegenheden die op hun lauweren rusten en niet met de tijd meegaan. Dit klonk ook duidelijk door in de toelichting bij het afnemen van de ster. Was het oordeel bij een minder bekend restaurant negatief uitgevallen, dan was er niet zoveel stennis in de kranten gepubliceerd. Neen, de rapen zijn pas gaar als een haast monumentaal Nederlandse eetgelegenheid er van langs krijgt.

Ik verwijt Mac van Dinther dat hij de essentie van de nieuwe gids niet heeft (willen?) benoemen. Waar het echt omdraait, is dat in het komende jaar in Nederland minder sterrenrestaurants zullen zijn en dat de sterrenkeukens  geleid worden door ‘gewinterde’, wat oudere chefs die al een reputatie als ‘sterrenkoker’ hebben. De jongere garde wordt – ondanks haar talent – op afstand gehouden.

Mac van Dinther rept met geen woord over de wijn in de gelegenheden die hij beoordeelt. Hij noemt zich ‘culinair’ recensent en zegt uitdrukkelijk geen wijnrecensent te zijn. Alsof er twee totaal verschillende beoordelingen van een restaurant kunnen zijn.

Michelin heeft in de nieuwe gids wat steken laten vallen, maar een oordeel van een ‘culinair’ recensent die niet over wijn in een restaurant durft te schrijven is wat mij betreft weinig waard. Misschien toch eens tijd voor Van Dinther om bij Peter Klosse de gastronomiecursus te volgen al of niet in combinatie met de vinologenopleiding van de Wijnacademie?

Jan Rook

Wijnplein

Eerder gepubliceerd ‘Restaurant zonder Wijn’ door Mac van Dinther: klik hier

 

Reacties