Kerstmis 2024 in een verwarde wereld

De Kerstmis van dit jaar vind ik een van de merkwaardigste ‘vieringen’ van deze eeuw. De wereld staat op veel gebieden in brand met oorlogen en regeringen die hun politieke macht uit balans halen, om de democratie te verminderen om de enorme stroom migranten een halt toe te roepen, die zich met hun gezin aan een gevaarlijke oversteek wagen voor een betere toekomst. Echt schokkend vind ik dat we traditioneel aan een mooie opgemaakte tafel zitten, terwijl in Gaza problemen zijn met drinkwater en voedsel, om maar niet te spreken van de ellende in Soedan.

Dat de oorlog dichter bij komt, is een kwestie van tijd. Ik woon vlak bij het vliegveld dat in handen is van defensie. De commandant van de basis Eindhoven voorspelt dat binnen 4 jaar het militaire gedeelte te maken krijgt met gevechtshandelingen.

De regering heeft besloten om de Nederlanders eerst de Kerst door te laten komen en de jaarwisseling af te wachten om daarna in een document te publiceren hoe de ingezetenen zich precies moeten gedragen en wat ze op voorraad in huis moeten hebben.

Dat de drankensector al veel te verduren heeft met de komende Btw-verhoging is nog maar het begin. De wijnconsumptie is dalende, de opkomst van de gezondheidrage is mede verantwoordelijk voor de daling van de wijnvoorkeur van hooggradige (lees normale) wijnen en de opkomst van niet-alcoholische wijnen. Ook de daling van de koopkracht speelt een rol. De nieuwe generatie heeft weinig op met de gewoontes van eerdere generaties. Wijn is voor hen geen logische keuze. Ze kiezen voor een eigen weg. Het is belangrijk te weten wat die nieuwe generatie wil. Een onderzoek opgezet door de CVNW zou die mentaliteit kunnen onderzoeken.

Ik denk met plezier terug aan de kerstdagen bij mijn schoonfamilie in de hoofdstad van Chili, Santiago. Het is er vaak aan het einde van het jaar enorm warm en de mussen vallen van het dak. Logisch dat de autoriteiten het afsteken van vuurwerk in deze miljoenenstad verbieden. Het is te gevaarlijk voor de kleine huizen met een rieten dak. Het kerstdiner wordt in de binnenplaats van de woning gehouden waar de barbecue voor de familie en vrienden groot genoeg is om iedereen van een goede maaltijd te voorzien. Uiteraard is er als aperitief de Pisco Sour een verfrissende en smakelijke drank waar mijn schoonmoeder trots op is.

In het koele Nederland wens ik u en de uwen een mooie Kerstmis en een sprankelijke jaarwisseling.

Jan Rook

Foto Wijnplein : Restaurant Molocai in La Serena Chili

Reacties