Jaargang 2016 Rhônevallei

Jaargang 2016 zou zo maar eens een zéér goede jaargang kunnen zijn terwijl er toch wel problemen
waren. 2015 was al een fantastisch jaar, zal zich dit nog doorzetten?  Waar elders in Frankrijk gebieden werden getroffen door vorst of hagel bleef dit de Rhônevallei gespaard.

Alle kenmerken van de rhônewijnen zouden zich dit jaar moeten manifesteren. Het zijn wijnen met kracht, structuur en zeer vele aroma’ s. Kies voor wijnen gemaakt van oudere wijnstokken. Die hebben bewezen dat ze met een dergelijk seizoen om kunnen gaan.

Jaargang 2016: extreem zachte winter en een zeer nat voorjaar

 Zoals in andere gebieden van Frankrijk, was de winter zeer zacht te noemen en dit geldt zeker voor  de rhônestreek. Het voorjaar bracht erg veel regen. Het voordeel is, dat een voorraad water zich in de grond heeft kunnen vormen. Dat zorgde voor een goede buffer die bij de warme zomer en verder in het seizoen van nut was. In tegenstelling tot andere regio’s, heeft de Rhône geen last gehad van hagel, behalve de
2016mikekaartberoemde Hermitageberg waarbij vooral de sectie Bessards zwaar werd getroffen werd. (80% is verloren gegaan) . Met de regen kunnen de ziektes de kop opsteken. Aan het einde van het groeiseizoen ontstond toch wat ‘stress’ voor de stokken door weinig water. Hier zie je de rol van de wijnboer. Het is belangrijk dat hij er als kippen bij is, om het vroege begin van ‘meeldauw’  en  ‘black rot’ voor te zijn. Vanwege de zeer droge zomer is daarom geen schade aan de jaargang  2016 in de Rhône ontstaan.

Oogst begon tussen 15 en 20 september (12 september in Châteauneuf du Pape)

Hierbij plaats ik een persoonlijk commentaar: door het extreem warm weer was in de eerste twee weken van september in de omgeving van Châteauneuf du Pape was er de angst voor teveel suikers en overrijpheid. Tot ieders verbazing blijkt dat niet zo te zijn en stevent vooral Châteauneuf du Pape af op een exceptioneel jaar, met rijp fruit, maar toch ook een goede zuurgraad.

Overdag was er veel warmte, gevolgd door goede afkoeling in de nacht. Bij het binnenkomen van de druiven, merkten de wijnboeren op: ”We hoefden slechts de bladeren eruit te halen; de rest was in perfecte conditie”.


2016mike3De eerst monsters laten ons een goede kleur zien met stevige tannines en een Grenache die met gemak de 14 vol. % alcohol haalt en de Syrah met ook wel uitschieters naar de 14 vol. %.

Jaargang 2016 Rhônevallei : De grote Jaargangen stapelen zich inmiddels op

De wijnboeren in de Rhône voelen bijna een zeker schaamte, gezien het feit dat zij gespaard zijn gebleven van vorst, hagel en andere nare dingen die wel in de rest van Frankrijk de kop op stak. Net zoals 2015 zal ook 2016 in de zelfde voetsporen kunnen treden met hier en daar stijlverschil, maar wel super goed.

Jaargang 2016 Rhônevallei: Rendementen moeten wat naar onderen worden bijgesteld

De rendementen per hectoliter per hectare zijn niet dezelfde als in 2015, daar zitten ze wel onder. Deels vanwege uitdroging van de druif door de enorme hitte tijdens de oogsttijd, en vooral de opmerking over Hermitage en Cornas die toch veel verloren hebben door hagel.

U moet, weten , dat per AOC/AOP u van een wijnboer iets anders kan horen dat maakt het alleen maar interessant voor de consument.  Maar dat het in algemene zin een goed jaar is heel duidelijk.

Mijn favorieten in het noorden van de Rhônevallei zijn: Condrieu, St Joseph en in het zuiden Châteauneuf du Pape, Lirac. Denk ook aan CDR Villages als Chusclan, Laudun, Sinargues. Dit is top voor zeer redelijke prijs en een bewaar potentieel van 10 jaar en meer.2016mike4

Mike Rijken

Vertaling uit Vin Tastevin (François Xavier Thibaud)

Mike Rijken is eigenaar van Wine Safari en gastleraar voor Inter Rhône, examinator voor Hotelschool Avignon, sectie Engels voor sommeliers.

Website Wine Safari: klik hier

 

 

Reacties