Een grote ampelografische tuin & een verrassende camping

Op het ogenblik lees ik het boek ‘De omweg naar Santiago’  van Cees Nooteboom. Het betreft – wat je van deze Spanje-kenner kunt verwachten uiteraard Santiago de Compostella. Hij beschrijft de historie en sfeer in een van de beroemdste Spaanse kloosters Monasterio de Veruela. Voordat ik met mijn partner naar dit klooster ging, bezochten we eerst in Rioja Alta het unieke wijnbedrijf Vivanco.2017kloosterbedrijf3

Vivanco is niet alleen een productiebedrijf, maar heeft ook een interessant wijnmuseum en een tuin met een bijzondere collectie druivenvariëteiten. Het museum bezit allerlei wijnvoorwerpen en beschrijft de (Spaanse) wijncultuur in al zijn facetten. In de tuin, Jardin de Baco, staan druivenstokken uit de hele wereld. Internationale variëteiten en autochtonen rassen.

Monasterio de Veruela

Cees Nooteboom beschrijft zijn bezoek aan dit fameuze klooster en bleef er ook in een van de gastenkamers overnachten. Ik had al bij een eerdere gelegenheid dit historische gebouw bezocht en herinnerde me dat er vlakbij ook een kleine, primitieve camping lag.

We besloten onze tent daar op te slaan. Het was niet meer dan weide met een paar boompjes. Vanuit onze tent keken we neer op het verder gelegen dorpje Veruela. Mijn vriendin – die weliswaar een rijbewijs bezit- wilde mijn auto uitproberen. Het leek me g2017klooster2een probleem, omdat er slechts één andere tent op de camping stond. Ik was te optimistisch. Ik zat met angstzweet naast haar. We reden zigzaggend op de weide en wat ik haast niet voor mogelijk hield gebeurde bijna. We reden recht op de enige tent af en alleen door een ferme ruk aan het stuur konden we een ravage voorkomen.

We zetten onze tent op. De avond viel en het was tijd om te gaan slapen. We lagen daar amper een uur, toen een oorverdovend lawaai uit het dorp opsteeg. Het bleek later een rockband in het dorp te zijn die precies om 00.00 uur de enige festiviteit van het jaar in het dorp opluisterde…

Dat het klooster gastenkamers bezit had ik eerder moeten weten.

Jan Rook2017klooster1

Website Vivanco: klik hier. 

Museum empelografische tuin:  Klik hier:

Monasterio de Veruela: klik hier 

Cees Nooteboom: De omweg naar Santiago ISBN: 978 90 234 41304

Reacties