De witte revolutie in de Bourgogne

Tussen 1949 en 1983 produceerde de Bourgogne 55% rode – en 45% witte wijn.
In 1983 besloeg het wijngaardoppervlak voor witte wijn in La Bourgogne 6000 ha. 60% van de geproduceerde wijn is wit met een wingerd van 18.500 ha in 2021 ten opzichte van de gehele Bourgogne van 30.815 ha.

De export van witte wijn zorgt voor een stijging van 64 % terwijl tussen 2017 en 2021 door een daling van de export van rode wijn de export met 26% daalde . In de gehele Franse markt steeg de witte wijn met 37% en een daling van rode wijn met 24%.

De vraag is hoe de Franse wijnsector zich aan deze ontwikkeling aanpast. Prijzen moeten stabiel blijven. Met een prijsontwikkeling als een jo-jo verliest de sector de markt. Prijsstabiliteit is dus essentieel. Inflatie en wisselende opbrengsten kunnen de stabiliteit in gevaar brengen. In de laatste vijf oogsten waren twee (2018 en 2022) genereus en twee zwak ( 2019 en 2021). Bron: klik hier.

Reacties