De vele verrassende gezichten van Garnacha

Spanish Wine Forum

Gisteren begon onder leiding van Frank Smulders MW het Spanish Wine Forum in sterrenrestaurant Zarzo in Eindhoven. Dertig professionals uit het hele land hadden zich voor dit bijzondere evenement ingeschreven. In Spanje deden zich twee belangrijke ontwikkelingen voor. De eerste de verbetering van de productie van witte wijnen en de aandacht voor meer diversiteit in het wijnmaken. De positie van de druif garnacha (grenache in Frankrijk) in Spanje als ooit de belangrijkste blauwe druif van  Spanje, is ten koste gegaan van de cultivatie van tempranillo. Na de inleiding kreeg wijnmaker Xavier Clua het woord. Hij produceert wijn van garnacha uit het kleine en onbekende wijngebied Terra Alta met de DO Catalonië. We proefden vijf witte wijnen van garnacha blanca. Vijf rode wijnen gemaakt van garnacha in een blend met Carinyena (carignan). Drie rode wijnen gemaakt van Morenillo sloten de eerste proefsessie af.

Daniel Ramos met ‘roots’ in Australië, presenteerde Sierra de Gredos een afgelegen wijngebiedje dat 60 km ten westen van Madrid ligt. Er wonen nog geen 2000 mensen. Ramos liet tien wijnen proeven. Eerst de witte wijnen van albillo. Daarna de rode wijnen van garnacha.

Als laatste onderdeel van deze boeiende presentaties een ‘general tasting’ van Garnacha met 13 wijnen uit heel Spanje waaronder de formidabele Celler de Capcanes  Cabrida 2012. (importeur J.Bart).

Het diner in Zarzo was van hoog niveau. Prachtige gerechten en dito wijnen. Daarover meer details later op Wijnplein. De aanwezigen hebben van deze eerste dag van het Spanish Wine Forum genoten. Een unieke gebeurtenis door Frank Smulders MW georganiseerd. Later ook meer over vandaag, de tweede dag.

Reacties