Column: Wijnpias kraamt onzin uit

Het was gisteren (woensdag 26 april) ‘The Day Before’ met de jaarlijkse lintjesregen, het gesprek met de Koning en als klap op de vuurpijl: het televisieoptreden van onze nationale wijnpias Ilja Gort.

Tevergeefs zat ik te wachten op een uitnodiging om een lintje in ontvangst te nemen. Een van de gelukkigen die wel die eer toekwam, is Astrid Joosten. De vinologe die optreedt in Vara-programma’s heeft samen met Thérèse Boer een wijnhandeltje. In een eerdere column heb ik een pagina-grote advertentie van de dames bekritiseerd, omdat de slogan ‘Een Bourgogne die geen Bourgogne is’ in mijn ogen misleidend was. In een reactie van Joosten bij de bewuste column, ontkende ze de relatie met Baarsma. Wel vreemd want de bestellingen moeten naar Gorredijk worden gestuurd. Baarsma zelf is trouwens ook niet vies van handel in de vrije tijd. Zo assisteert een van de Baarsma-kopstukken zijn vrouw die een wijnwinkel op internet privé bestiert.

Gort met een snor tot op zijn knieën en de onafscheidelijke Franse ‘casquette’ is de man achter de merkwijn La Tulipe die door Oud Reuchlin & Boelen wordt uitgevent. In alle AH-filialen staat de merkwijn in de schappen. Gort verkoopt in de communicatie voor het ambachtelijke karakter van zijn wijn en bedekt die met een ‘marketingsaus’. Hij weet als geenander de media te bespelen en staat bekend om zijn goede relaties op de Gooise matras.

Gisteravond was onze wijnpias te gast in het programma Pauw. Kennelijk is Frankrijk voor hem niet groot genoeg meer. Binnenkort zendt de VARA een programma uit met als titel ‘Ilja Gort gaat vreemd’. Daarvoor reisde hij naar Italië waar hij naar eigen zeggen in Toscane het bedrijf van Sting bezocht. Altijd handig om zo’n bekende naam in het programma te zetten. Ik heb geen telefoonnummer van Sting, maar met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid heeft de wereldberoemde Pop-zanger nooit van Ilja Gort gehoord. Pauw liet Gort aan het woord om de uitzending van zijn Italiaanse belevenissen te promoten. Zo beweerde snorremans  o.a. dat de druiven in Italië en Frankrijk hetzelfde zijn. Wijnliefhebbers van Italiaanse wijnen zullen geschokt zijn.  Als er ergens een wijnland met aandacht voor autochtone druivenrassen bestaat dan is dat Italië wel. Volgens Gort valt er in Toscane niets te beleven(…). Hij vertelde dat in zijn komende programma ook een Italiaanse vrouw van 116 jaar te zien is die iedere dag een glas wijn drinkt. Kort daarna overleed ze…

De wijnpias verhaalde ook over een bezoek aan een wijnbedrijf op een eiland bij Napels. Volgens hem zou de Nederlandse Keuringsdienst van Waren bij het aanschouwen van de productieruimte de tent direct op slot doen. In de wijn zouden mieren en vingernagels zitten, maar volgens Gort smaakt die fantastisch…

Na dit optreden van Gort bij Pauw adviseer ik de wijn van onze wijnpias voor alle zekerheid voor consumptie door een filter te halen.

Jan Rook

Uitzending: klik hier

 

Reacties