Column: Wijnbeurzen in mineur?

De belangrijkste wijnbeurzen in Europa voelen dat de professionele bezoekers kritischer zijn geworden. De daling van de wijnconsumptie wereldwijd, de invloed van internet, de klimaatverandering en de opkomst van laaggradige en non-alcoholische wijnen zijn van invloed op de interesse voor een bezoek aan de wijnbeurzen.

De belangrijkste vakbeurzen zijn: ProWein (Düsseldorf), London Wine Fair, Vinexpo- Wine Paris, VieVinum (Wenen), Vinitaly (Verona) en Vinoble (Jerez).

ProWein is de grootste en belangrijkste vakbeurs voor Noord-Europa. De organisatie is perfect en in de 4/5 hallen worden de belangrijkste wijnlanden vertegenwoordigd.

London Wine Fair begon ooit in de grote hal van Victoria. De organisatie verplaatste de beurs naar een modern complex in de Docklands. Daarmee liep men vooruit op de gedachte dat er een toenemend aantal bezoekers zou komen. Dat was echter te optimistisch en dus is men weer terug in de knusse ambiance van Victoria.

Vinexpo Wine Paris moest de professionele bezoekers naar de Franse hoofdstad lokken. Dit is een enorme stap, omdat Vinexpo gelegen in Bordeaux, aan een meer met mooie paviljoenen lag. Het was in verband met de drukte lastig om er te komen, maar eenmaal binnen was Vinexpo een heerlijke ambiance om zaken te doen. Ik had het genoegen om in een van de paviljoens aan het meer de verjaardag van Robert Mondavi bij te wonen. De keuze voor Parijs is in verband met de bereikbaarheid logisch, maar te zakelijk, waarbij voorbij wordt gegaan aan de sfeer die wijn zo aantrekkelijk maakt.

Vinitaly in het Italiaanse Verona is een verhaal apart. Ik was er jaren geleden jurylid, Het eten was verschrikkelijk en ook na de lunch moest worden gejureerd. Dit is hoogst ongebruikelijk in de professionele beoordeling van ingezonden wijnen. De beurs is volledig gericht op de wijnen van de Italiaanse wijnregio’s. Op het einde van de beurs mochten jan en alleman naar binnen. Ik kon nog net voorkomen dat mijn camera onder mijn ogen zou worden gestolen.

VieVinum in de Hofburg van het mooie Wenen is volledig gewijd aan Oostenrijkse wijnen Het is een prachtige omgeving van het oude Hofburg met zijn rijk gedecoreerde zalen. Er was uiteraard veel aandacht voor de nieuwe classificatie die voor de topwijnen is bedoeld.

Vinoble in het Spaanse Jerez vindt een beurs voor zoete-en versterkte wijnen plaats. Het is er vaak warm, maar de organisatie heeft plaatsen georganiseerd om wat verkoeling te krijgen. De warmte is trouwens lastig voor de bovenstaande categorie wijnen. Toen mijn huidige vrouw voor het eerst naar Europa kwam, kreeg ze een uitnodiging voor een bijzonder proeverij. Zij is afgestudeerd landbouw ingenieur (Universidad Católica in Santiago de Chile) met afstudeerproject wijnbouw en vinificatie. Nog niet eerder had zij echter de zoete wijnen van Sauternes geproefd, maar nu zat ze met drie jaartallen Chateau D’Yquem ter beoordeling. Beginners geluk zal ik maar zeggen.

De genoemde vakbeurzen hebben alle vijf een geheel eigen karakter. Als de bezoekers aantallen tegenvallen dan zeggen ze vaak dat de interesse misschien minder is, maar de echte beslissers altijd zullen blijven komen. De organisaties weten echter donders goed, dat ze rekening moeten houden met een veranderende wijnsector.

Tot slot een vraag: Wanneer moet je een beurs voor zaken bezoeken? Aan het begin of aan het eind?

Antwoord: Direct aan het begin. Dan zijn de verkopers erop gebrand om snel zaken te doen met een goede conditie. Is de beurs op het einde dan is de beurs goed en zal uw order niet meer tellen, of slecht dan is met die ene order de beurs ook niet meer goed maken. Waarvan acte.

Reacties