Moedige en slimme wijnbouwers koesterden en beschermden hun wijnen tegen nazi-plunderingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nadat de Duitsers Frankrijk binnenvielen begonnen ze de wijnvoorraden in beslag te nemen
Beroemde en gerespecteerde wijnmakers wier families al generaties lang tot de beste wijnmakers behoorden, wisten niet alleen wat wijn maken was maar leerden ook wat oorlog voeren inhield. De gevaren en moeilijkheden van de oorlog leidden behalve tot schrijnende gebeurtenissen ook tot spannende en heroïsche verhalen. Zoals wijnboeren en restauranthouders die ’s nachts delen van hun wijnkelders dichtmetselden of hun kostbare wijnflessen verdronken in vijvers.
De wijnplunderingen bleven niet beperkt tot Frankrijk. In Italië zochten de nazi’s ook de beste wijn..Ik was in Toscane te gast bij de familie van het Toscaanse Capezzana (.Tenuta di Capezzana: history, tradition and innovation )Een prachtig historisch domein. De graaf van Capezzana liet me de kelders zien. In de kelder met de duurste wijnen had hij een muur laten metselen waarachter de ‘schat’ van Capezzana’ lag. De geheime bergplaats werd door de Duitsers gelukkig niet gevonden.
Het is oorlog in Oekraïne. Toch konden de wijnmakers hun wijn naar het Verenigd Koninkrijk exporteren. Het noodlot sloeg toe. De pallets werden gestolen. De oorlog gaat door en de wijnboeren geven de moed niet op.
Foto Capezzana
Citaat Wijn En Oorlog | 9789076685038