Column “We rule this country”


Nu de emoties over de grote overwinning van Geert Wilders wat zijn geluwd, verbazen nog veel Nederlanders zich over de ‘revolutie’ die de PVV heeft aangericht. Nederland schrok zich rot

Ik moest denken aan enkele uitspraken van politici in het verleden. Zo was er de opmerking van een prominente CDA-lid die bij een bezoek van een buitenlandse delegatie aan Nederland opmerkte: “We rule this country”. Nu de CDA zwaar verloren heeft, is de arrogantie van de christen democraten verdwenen. Ik vergelijk de voorman Henri Bontenbal met de man die op de Titanic de dekstoelen nog netjes wil recht zetten.

Een andere opmerking was die van Irene Vorrink die Parijs bezocht. Ze kondigde aan dat zij in Nederland de Minister van Millieu was. Dat is dus hetzelfde in het Frans als je zegt “ik ben de Minister van het criminele circuit”.

Terug naar de verkiezing van afgelopen woensdag. Gert Wilders probeerde zijn eerdere standpunten met betrekking tot de islam zoals o.a. de Koran verbieden en de moskeeën sluiten af te doen met de opmerking dat dit geen prioriteit voor hem heeft. Maar hij kon het ook niet laten om te zeggen dat zijn afkeer voor de Islam nou eenmaal in zijn DNA zit. Daarmee kwalificeert hij zich als een ‘wolf in schaapskleren’.

Wat betekent de overwinning van de PVV voor de wijnsector en de gastronomie? Het is koffiedik kijken. Economisch gezien hangt het spook van een oplopende staatsschuld in de lucht. Het gevolg kan zijn een verhoging van de belastingdruk en nieuwe belastingen. De baas van BBB Caroline suggereerde zelfs, dat hotels meer belasting kunnen betalen. In welk scenario we ook terechtkomen, de wijnsector zal sterker belast worden. Voeg daarbij de grenzen dicht en het verlaten van de EU, dan is het duidelijk dat bijvoorbeeld de gastronomie nog verder wordt belast.


Persoonlijk denk ik dat we uiteindelijk in het Amerikaanse en Britse model politiek gaan bedrijven. Geen democraten versus republikeinen maar democraten tegen de liberalen. Daarin zal de VVD met een verlies van 10 zetels geen rol van betekenis meer spelen. Een bekend gezegde zou wel eens van toepassing kunnen worden: “De soep wordt niet zo warm gegeten als het wordt opgediend”.

Jan Rook

Reacties