Column Vinitaly en andere verrassingen

Vandaag (zondag 2 april) begint de belangrijkste Italiaanse wijnbeurs Vinitaly. Op het enorme expositieterrein in Verona staan grote hallen waarin alle Italiaanse wijngebieden vertegenwoordigd zijn.

Jury
Het is al weer jaren geleden , dat ik was uitgenodigd om als jurylid de ingezonden (Italiaanse) wijnen te beoordelen. De jury moest voor het ‘karwei’ ook na de lunch de wijnen jureren. Dit is bepaald ongewoon voor professionele proeverijen. Gelukkig was er ook tijd voor bezoeken aan de beste amarone-producenten en werd de dag afgesloten in een tweesterrenrestaurant bij Verona met een prachtig uitzicht op Verona.

Beste viswijn
Een tijdje daarna reise ik naar Pescara aan de kust waar de competitie van de beste viswijn van Italie op het programma stond. Tot mijn verbazing was er in Nederland (Enschede) een enorme ontploffing bij het bedrijf Fireworks gebeurd. Vlakbij dat bedrijf logeerde ik vaak in een huis in de straat waar enorme schade was aangericht. Gelukkig was ik toen in Italie.

Masciarelli
Tijdens een van de uitstapjes bezochten we als juryleden enkele goede wijnbedrijven waaronder Masciarelli. Het is een toonaangevend modern wijnbedrijf met een gedreven eigenaar in de Abruzzen die helaas enige tijd na ons bezoek aan een hartaanval is gestorven. Website: Masciarelli klik hier

OH DIO
Bijzonder was ook een persbezoek aan Florence. We reden naar Maremma dichtbij de kust waar bijzonder mooie wijnen worden gemaakt. Op de terugreis naar Florence kregen we in het busje een chauffeur die dacht dat we op het circuit van Monza reden. We hebben het overleefd.

Terug in Florence verbleven we in een hotel dat eerder als ziekenhuis dienst deed. Toen ik mij ten ruste wilde leggen, klonk uit de kamer ernaast (slechts gescheiden met een kartonnen wand) de vrouwelijke kreten OH DIO, OH DIO… Je hebt niet veel fantasie nodig om de ‘werkzaamheden’ ernaast te duiden. Dit ging uren door en ik besloot om het gegil van de vrouw op te nemen. Terug in de bus naar het vliegveld draaide ik het geluid af tot hilariteit van mijn medepassagiers…

Capenzzana
Een mooie herrinnering was een bezoek en overnachting aan het kasteelachtige Capenzzana in Toscane. We proefden bijzondere wijnen in een mooie ambiance. Samen met de hele familie genoten we van het diner.

De volgende dag stond er een rondleiding in de wijnkelder op het programma. De eigenaar vertelde, dat vlak voor het uitbreken van de oorlog een gang in de kelder was dichtgemetseld om te voorkomen dat de Duitse soldaten met de beste wijnen er vandoor zouden gaan…

Ik bewaar goede herinneringen aan het mooie land. Het vaak chaotisch georganiseerde wijngebeuren neem ik op de koop toe.

Reacties