Er gaat geen dag voorbij of het wijngebruik wordt ons als ‘gevaarlijk’ ingewreven. Het Trimbos Instituut is de grote aanjager van de losgeslagen communicatie geworden.
Afgelopen vrijdag was er op de radio een programma waarin de sommelier van het sterrenrestaurant Floris in Nijmegen bekende, dat zij van vinoloog overgestapt was naar het maken en serveren van alcoholvrije sapjes.
Zij maakt ‘sapjes’ van o.a. dennennaalden en specialiseert zich in het gebruik aan tafel voor de wijn-spijscombinaties, pardon, sap-spijscombinaties.
De gasten van het restaurant waarderen de combinaties volgens de juffrouw. Ze zijn volgens haar net zo duur als wijn, omdat er creativiteit en expertise moet worden doorberekend…
Harold Hamersma was vandaag (zondag 5 februari) te gast in het tv-programma van WSL op Zondag. De gespreksleider nodigde hem uit om
na Dry January het ‘wijngebruik als het nieuwe roken’ te becommentariëren.
Hamersma: (Citaat) “Ik neem het op voor de wijn”. Op de Nederlandse markt is volgens hem in 5 jaar tijd 8% minder wijn gedronken.
De gemiddelde wijnconsument is 55 jaar of ouder. (Einde citaat).
De wijnschrijver zegt nu 2 dagen in de week geen wijn te drinken. Hij wil volgens hem toch het ‘cultuurmoment’ in stand houden. Het getuigt van weinig lef om het alcoholgebruik met bier en gedistilleerd niet te noemen en daarmee de wijn als ‘kop van jut’ te kwalificeren.
Om maar te zwijgen van het gevaar door drugsgebruik dat zich als een olievlek in ons land uitbreidt.
Terug naar de ‘sap-juffrouw’ in Nijmegen. Ze is niet de enige die in het gat – dat een verminderend of geen wijngebruik propageert – induikt.
Wie de zoekmachine het werk laat doen met als naam ‘sap-sommelier’ is verbaasd over de vele aanbieders daarvan.
Misschien wordt het tijd dat de Wijnacademie niet meer vinologen, maar adviseurs van de Sap Academie’ aflevert.
Jan Rook
Gaat in Nederland de jarenlange wijncultuur door de ‘sapjes’ naar de filesteinen?
foto: Bigoven