Column: het nieuwe jaar 2016

Door Jan Rook

2015 is afgesloten. Het was op wijngebied niet een jaar met sensationele proeverijen, verrassende presentaties en bijzonder wijnnieuws.

Het aantal proeverijen was in 2015 duidelijk minder dan in voorgaande jaren. De wijnhandel komt langzaam uit de crisis. De concurrentie van internet wordt steeds sterker. Nieuwe wijnaanbieders zien het internet als dé mogelijkheid om geld te verdienen. Nieuwe aanbieders van wijn investeren in hun websites.

Ook uit andere hoeken komen nu de wijnverkopers. Wat te denken van landelijke – en regionale kranten die zich ook op de wijnverkoop storten. Wie nu nog als wijnhandelaar of importeur een advertentie in een krant plaatst, schiet zichzelf in de voet, want wie wil nou adverteren in een krant die zelf wijn verkoopt?

Op de valreep van het jaar 2015 hebben we een interview gemaakt met Marcel Kerkmeester. Een ambitieuze en dynamische manager van LFE die weet hoe je wijn moet positioneren en zijn medewerkers op moderne wijze aanstuurt.

Onze nieuwe site staat nu online. Het is even wennen, maar met de moderne uitstraling en de lancering van de nieuwe nieuwsbrief binnenkort gaan we het nieuwe jaar in.

Dit jaar is Wijnplein 19 jaar online. Geen enkele wijnsite die dagelijks informatie publiceert heeft die staat van dienst. We zijn dus de oudste wijninformatie site van Nederland.

Nieuw is ook de samenwerking in de communicatie op internet in wat we nu noemen ‘Vrienden van Wijnplein’. Zij staan prominent met een banner en link op de voorpagina en andere plaatsen in de berichten. Daarnaast bezoeken we hun proeverijen, plaatsen persberichten en maken interviews. We verwachten dat we met de nieuwe site meer importeurs en wijnhandelaren zich bij ons zullen aansluiten. Informeer naar de mogelijkheden: info@wijnplein.nl of telefonisch 0653259694.

Gisteren hebben we in Scheveningen deelgenomen aan de traditionele Nieuwjaarsduik. Wat een evenement! Met tienduizend deelnemers is dit het grootste Nieuwjaarsevenement van Nederland. Onze (Chileense) redacteur Paula Pereira nam voor het eerst in haar leven aan deze ‘duik’ deel. Ze vond het een geweldige ervaring.

In 2016 verwacht ik een verder verbetering van de wijnmarkt. Het herstel verloopt heel langzaam.  We zijn vol goede moed en hopen dat we de crisis nu eindelijk achter ons kunnen laten.

We wensen u een voorspoedig 2016! Laten we er een mooi (wijn) jaar van maken!

Jan Rook & Paula Pereira

Wijnplein / Flying Wine Writer

Reacties