Column: De snor valt door de mand


Gisteravond (27/9) trad Ilja Gort, allias ‘de Snor’, op in het praatprogramma ‘OP1’ . Hij besprak de toestand van Bordeaux waar wijnboeren (voor 200 miljoen euro) hun wijn laten distilleren

Gort weet als geen ander de publiciteit te vinden omdat hij als drummer bekend is met het mediapark in Hilversum. Zijn naam is inmiddels ‘merk’ geworden. Hij moet daarvoor wel bij elk optreden als Fransman met bijbehorende hoofdbedekking en snor in beeld komen.

In het praatprogramma ‘OP1’ woensdagavond moest hij uitleggen waarom het zo slecht gaat met de Franse wijn. Uiteraard kwam Bordeaux (waar hij een klein domein heeft) ter sprake. Het distilleren betreft volgens hem vooral kleine wijnboeren en cooperaties. Haast triomfantelijk vertelde de snor dat het produkt na distillatie o.a. gebruikt wordt als gezichtscreme.


Als klap op de vuurpijl werd Gort verrast op een kleine blindproeverij. Voor zijn neus werden drie glazen rode wijnen gezet met de vraag in welk glas de Franse wijn zit… De snor had dit duidelijk niet verwacht en moest aan het werk. Na het demasquée – Gort bakte er niks van en zei alleen syrah – bleek de beste wijn de Zuid-Afrikaanse wijn te zijn. De tweede plaats was voor een Australische wijn. De Franse wijn moest in deze korte blindproeverij genoegen nemen met plaats 3.

Zo werd de snor even niet de zelf benoemde wijnexpert. Dat Ilja Gort liever de touwtjes in eigen handen heeft laat hij als ‘wijndeskundige’ onder zijn regie zien in het programma ‘Gort over de grens’. De snor kan zich daarin presenteren als expert zonder lastig te worden gevallen met blindproeverijen.

Reacties