Column: de laatste keer?

Binnenkort vindt in Amsterdam een ‘lopende’ proeverij plaats van de Union des Grand Crus de Bordeaux. Van de 132 aangesloten leden ,zullen in Amsterdam er 93 aanwezig zijn.

Het is een indrukwekkende lijst. Met bekende en minder bekende namen. Een greep uit de herkomstbenamingen en het aantal domeinen: 15 Pessac Leognan, 16 Saint-Emilion, 9 Pomerol 8 Medoc 14 Margaux, 10 uit Saint Emilion en 7 uit Sauternes.
Een indrukwekkende presentatie. De vraag is ook of deze presentatie zo kort voor ProWein (10-12 maart) de bijeenkomst in Amsterdam (waar anders…) nog wel de moeite waard is. Tenslotte ben je een dag kwijt en een vermogen om je auto te parkeren.

Dat Bordeaux het moeilijk heeft is inmiddels wel duidelijk. De regering betaalt aan een programma om in Bordeaux de wijnstokken te rooien. De protesten richten zich ook op de lage prijzen van de wijnen in de supermarkten. Daarbij moet Bordeaux opboksen tegen de trend naar meer wiite wijnen, lager alcohol en veranderende wijndrinkers. Het stoffige imgo poets je met een nieuwe reclamecampagne niet even weg. De koopkracht van de ‘nieuwe’ jongere consument (25-35 jaar) kan zich niet de prijzen – die beginnen gemiddeld vanaf 25 euro per fles- permitteren. Een indrukwekkende naam is niet meer genoeg. Het roer moet om.


De vraag is of een klassieke bijeenkomst zoals die in Amsterdam nog toekomst heeft. Het zou zo maar de laatste keer kunnen zijn.
Jan Rook

Reacties