Column ‘De Franse Slag’


Vandaag (maandag) protesteren boze Belgische – en Franse boeren massaal in de buurt van Brussel en Parijs. Strengere wetgeving, dalende inkomsten en hogere kosten zorgen voor een onrustig begin van de week. De Franse wijnboeren zijn woedend op de grotere supermarkten omdat de prijzen voor hun wijnen in hun ogen te laag zijn.

De Franse slag verwijst eigenlijk naar het slaan met een lange zweep bij de dressuur van paarden. Oorspronkelijk was de Franse (zweep)slag de aanduiding voor een bepaalde zwierige slag, maar later kreeg met de Franse slag de figuurlijke betekenis ‘niet degelijk, slordig, zonder goed op te letten’.

Dat is van toepassing op de huidige Franse wijnsector. De boeren hebben veel invloed omdat ze een belangrijke kiesgroep vormen. President Macron moet voorzichtig manoeuvreren om een belangrijke groep kiezers niet te verliezen. Aanhangers van ‘Dry January’ zochten tevergeefs steun bij de president, die weet dat in de wijnsector met afschuw naar dit fenomeen kijkt.

De Fransen hebben het moeilijk. Champagneverkopen naar bijvoorbeeld de UK is gedaald, de boeren in het zuiden grijpen naar harde acties, waarbij geweld niet wordt geschuwd en in de Gironde moet de wijnboeren hun wijnstokken rooien om financieel te worden geholpen.


De Fransen moeten met de staart tussen de benen uit hun voormalige koloniën vluchten. De situatie is mede ontstaan door onoplettendheid en Franse arrogantie.
De Franse Slag zal in de wijnsector niet te stoppen zijn. Als de klimaatverandering doorzet wordt het een hete zomer en worden de wijnboeren nog bozer.

Jan Rook

Reacties