Column camouflage marketing

Een van de grootste wijnverkopers in het land is het bedrijf e-luscious. Het is een ‘paraplu’ waaronder allerlei commerciele activiteiten worden ontwikkeld. zoals koffie, diervoeding en wijn.

Wijnbeurs en Meiland

Zo berichtten collega’s al eens over het twijfelachtige gebruik van namen op het etiket door de Wijnbeurs die verdacht veel op die van de gereputeerde chateaux leken.
Onder dezelfde ‘paraplu’ maakt het bedrijf promotie van de familie Meiland die in de uitzendingen uiteraard een glas wijn van het bedrijf nuttigen en toestaan dat e-luscious hun naam gebruikt voor promotiedoeleinden.

Minder succesvol was het avontuur met RTL. Al snel werd door insiders in het vak duidelijk dat de ‘Hollandse Handelsgeest’ met wijn uit Chili gedirigeerd werd vanuit het kantoor in Gorredijk waar de wijnoperaties van e-luscious plaatsvinden. De démasquée kon door ons gepubliceerd worden omdat wij familie in de Chileense hoofdstad hebben en mijn vrouw Chileense Ingenieur in o.a. wijnmaken is.

45.000 bezoekers

Onze publicatie viel niet goed in de RTL-media. Op een dag bezochten 45.000 bezoekers (!) onze site om te zien hoe het sprookje van Hollandse Koopmangeest er werkelijk uitzag. Het kwam ons te staan op het bezoek van drie deurwaarders die uiteindelijk afdropen.

Supermarkten en sterrendames

E-luscious heeft nu de aanval op de wijnverkopen in de supermarkten geopend. Een klant in de super staat met een fles wijn bij de kassa. De cassiere (bewust geen vrouwelijke) kreeg de vraag of het een volle wijn is. Man aan de kassa hield de fles op zijn kop en zei het niet te weten…
De aanval op de supermarkt gaat verder door expliciet te verkondigen ‘Drink never nooit meer wijn uit de supermarkt‘.

Thérèse en Astrid

Tenslotte als voorbeeld van ‘camouflage marketing’ de activiteiten van de bekende dames Thérèse de Boer en Astrid Joosten. De niets vermoedende wijnconsument moet door de website (en de pagina grote advertenties) de indruk krijgen dat de twee dames duizenden wijnen proeven en de betere producenten bezoeken. Niets is minder waar. Zij vormen de wijnetalage van e-luscious. Op de site van de dames (onderaan klantenservice) staat de werkelijke handelaar.

Vakkenvuller

Een paar jaar geleden ontmoette ik iemand die voor Grolsch in de buitendienst had gewerkt. Hij verkoopt wijn in Rusland en had het kennelijk tot directeur in Gorredijk geschopt. Op mijn vraag welke opleiding in de wijn hij had gevolgd, antwoordde hij een niveau dat overeenkomt met een vakkenvuller in een supermarkt…
TV spot: supermarktwijn Website: Astrid en Thérèse

Reacties