Column: AI en digitalisatie

De grootste wijnvakbeurs van Noord-Europa ProWein heeft een serie van discussies georganiseerd waarin experts zich buigen over de ontwikkelingen van de wijnsector.

De ontwikkelingen in artificial intelliigence (Ai) zullen de wijnsector op een nieuwe aanpak en op een verrassende manier gaan beïnvloeden. De rol van ‘storytelling’ (het verhaal rondom wijn) zal een sleutelrol van wijn in de toekomst gaan bepalen. De rol van AI om door de smaak van wijn en chemische analyse de consumentenvoorkeur te bepalen is volgens expert een ‘bridge to far’. ProWein heeft recent een aantal deskundigen over de digitalisatie van wijn hun licht laten schijnen.

Drie deskundigen hebben voor ProWein gediscussieerd over de voordelen van AI speciaal gericht op het verhaal rondom wijn. De pogingen van deskundigen om een wijn met AI een aanbevelingsmachine te maken zijn onbruikbaar gebleken. Een van de drie experts bracht een scheiding aan tussen determinatie en mogelijkheid (probabilistic)”. Een vaststelling van aanbeveling voor een bepaalde wijn met hulp van chemische analyse is onmogelijk. Het gaat meer om ervaring en emotionele gesteldheid. We komen op een punt waarbij algoritmen je beter kennen dan jezelf. Als voorbeeld noemt hij You Tube Music en Spotify die accuraat voorspellen welke muziek je het liefste hoort. Een wijn meten door een machine is lastig, kostbaar en vraagt om veel energie.

In het algemeen zal AI in de toekomst in de wijnsector sterk zijn. Het verhaal van wijn zal door de zoekopdracht vergemakkelijkt worden. Door een soort dialoog zal de consument dichterbij zijn voorkeurswijn komen. Om dit te bereiken, moeten wijnproducenten en importeur meer experimenteren en van hun fouten leren. Digitalisatie vraagt om een verandering van de bedrijfscultuur.

Storytelling in wine will be ‘strongly supported’ by AI in the future (thedrinksbusiness.com)

Hieronder de eerder gepubliceerde proefnotitie gemaakt met AI

Proefnotitie: Puklavec & Friends Sauvignon Blanc – Chardonnay 2023 (Slovenië) gemaakt met AI.

Kleur: De wijn heeft een lichtgele kleur, die een frisse uitstraling geeft.
Onbewogen spiegel: De geur is ingetogen, zonder het stuivende karakter dat vaak met Sauvignon Blanc wordt geassocieerd. De Sauvignon Blanc is licht herkenbaar in de neus, maar de invloed van Chardonnay is nauwelijks waarneembaar.
Aanzet: Bij de eerste slok valt het alcoholische karakter direct op.
Smaak: De wijn toont een stevige structuur, maar mist finesse en komt wat ruw over.
Balans: De componenten van de wijn zijn in balans, maar er is weinig elegantie te bespeuren.
Conclusie: Deze blend van Sauvignon Blanc en Chardonnay mist verfijning en elegantie. Met een alcoholgehalte van 12,5 vol. % ligt deze wijn aan de hogere kant en wijkt af van de trend naar wijnen met minder alcohol. De toevoeging van Chardonnay draagt helaas niet bij aan een zachtere of verfijndere smaakervaring.

Reacties