Door Jan Rook
De ‘zwarte’ wijn van Cahors was in het verleden alleen goed om bordeauxwijn aan te kleuren. In de laatste jaren heeft zich echter een ware (r)evolutie in dit kleine wijngebied voltrokken. De verkoop als
bulkwijn is sterk teruggelopen, de opvoeding van de wijn in houten vaten verbeterd en de autochtone druif malbec is dankzij de inspanningen van de Argentijnse wijnsector populair geworden.
Zakenman en president van het fameuze Cartier, Alain-Dominque Perrin, kocht in 1980 het Château Lagrézette in Caillac (Lot). Perrin: “Cahors was destijds een ‘walgelijke’ wijn. Ik vertelde de wijnboeren dat het een ellendige situatie was en dat dit me verafschuwde. De ‘zwarte’ wijn stond in het verleden op de tafel van de Franse koning en de Russische Tsaar, maar Bordeaux gebruikte het om hun bleke, rode wijnen aan te kleuren. Daarmee raakte Cahors in een neerwaartse spiraal.”
Vijf jaar geleden verkocht men nog Cahors als bulkwijn voor minder dan een euro per liter. Een jonge generatie wijnboeren is aangetreden en heeft kwaliteit hoog in het vaandel. In 2013 wierp het nieuwe elan vruchten af. Château Bladinières werd met een prijskaartje van 16 euro als beste Cahors gekozen, terwijl Château Lagrézette uit Cahors als tweede eindigde met een prijskaartje van 170 euro per fles… Vanaf 2007 heeft men de populariteit van de Argentijnse Malbec aangegrepen om Cahors internationaal op de kaart te zetten. Op het etiket staat nu Cahors Malbec.
Perrin deed onderzoek naar de naamsbekendheid van Cahors. Het zegt volgens hem de Fransen niets en in het buitenland is de naam niet uit te spreken. Perrin staat nu met zijn Château Lagrézette in de top-100 van Wine Spectator.
De wijngids van het bekende duo Bettane-Desseauve heeft Cahors tot ‘Wijngebied van het Jaar 2015’ uitgeroepen.
Volgens ingewijden zal het nog tientallen jaren duren voordat Cahors in één adem met Saint-Emillion en Châteauneuf-du-Pape zal worden genoemd.
Bron: Sud Ouest: klik hier.
Meer over Cahors: klik hier