Blenken Wijnimport nieuwe ster aan wijnfirmament

Blenken

Centraal in Nederland in de gemeente Driebergen-Rijsenburg ligt het hoofdkantoor van een firma waarvan de ‘core business’ de productie en verkoop van textiel is. Wereldmerken in confectie worden in het buitenland geproduceerd.

De eigenaren van dit bedrijf, Bernhard Richtering Blenken en Michel Tamminganoemen zichzelf ‘Bourgondisch’ en op hun reizen bezoeken ze veel restaurants, waarbij de wijnliefhebbers in beide heren tot leven komt. Hun voorkeur voor bijvoorbeeld Beaujolais, Bourgogne en Italiaanse wijn bracht hen in contact met kleine Nederlandse wijnimporteurs.

Ze bestelden hun favoriete wijnen daar, maar de leveranciers stopten uiteindelijk dus lag het voor de hand zelf de wijn te gaan importeren. Zo kreeg men er een handeltje bij dat langzaam steeds belangrijker werd.

Kleine familiebedrijven met eigen wijngaarden met de focus op kwaliteit werd steeds belangrijker. Men kwam in contact met de wijnprofessional Hans Scholten die een nieuwe uitdaging in de wijnhandel zocht en vond.

Omdat de wijndivisie in de holding zit, kan men met scherpere marges werken, waarbij het hoofdkantoor de logistieke zaken coördineert en ondersteunende taken vervult zoals o.a. het verzorgen van wijnkaarten door de eigen ontwerpafdeling, het maken van brochures en ander verkoopmateriaal. Leveringen komen vanuit het magazijn in Nijkerk van waaruit orders binnen 48 uur worden uitgeleverd. De in- en verkoop worden door Michel Tamminga en Hans Scholten geregeld waarbij de laatste dan de bezoeken brengt aan de geselecteerde gastronomie.

2017blenkenlogo1

De wijnimport richt zich voornamelijk op de Nederlandse gastronomie, maar ook online kan men wijn bestellen. Ik proefde uit het portfolio de volgende wijnen:

 • Quinta de Santiago Alvarinho Portugal 2016 (Regio Vinho Verde). Gemaakt van 100% Alvarinho. De producent mag zich tot de beste 10 witte wijnproducenten van Portugal rekenen. Licht petillerend, aromatisch in de neus, aroma’s van bloemen, lichte textuur en zachte, prettige smaak. Mooie terraswijn of aperitief.
 • Quinta de Santiago Rosé 2016. Lichte ‘provence-kleur’. Een blend van Alvarinho waarbij de kleur ontstaat door een korte inweking met Tinta Roriz en Touriga Nacional. Prettige, fruitneus, zachte en romige aanzet, droog gevinifieerd en zeker niet strak.
 • Quinta de Santiago Reserva 2014. Duidelijk wat gerijpter in de neus dan de vorige wijnen. Heeft lang op de droesem gelegen en dat ruik je ook. Vol en krachtig in de smaak. Goede gastronomische wijn en begeleider van (vis)gerechten.
 • Petit Chablis 2015 Domaine C.L. Pinson. Vrij lichte kleur. Prettige Chardonnay-neus. Wat mestachtig en stevig in de zuren. Krachtig in de smaak. Waren alle Petit-Chablis maar zo!
 • Krier 2015 Auxerrois Côtes de Remich Luxembourg. Lichte kleur, zuivere neus. Sappige aanzet en zacht in de smaak. Goed bij een voorgerecht.2017blenken2
 • Babaglia Lucino Colline Novaresi DOC Bianco Lichte, aromatische neus. Prettige, filmende smaak. Zou wat meer zuren kunnen gebruiken. De wijn van 2016 zal vermoedelijk meer zuren bevatten.
 • VieVité Côtes de Provence 2015 Rosé. Domaine St. Marie. Blend van Grenache, Carignan, Cinsault en Syrah. Mooie, originele fles die niet misstaat op een terras. In de neus zacht, rood fruit. Zacht in de smaak. Charmante terraswijn.
 • Domaine de L’Olivette 2015 Bandol Blanc. Assemblage van voornamelijk Clairette met Rolle en Vermentino en wat Ugni Blanc. Krachtig in de neus. Vol in de smaak. Goede, stevige maaltijdbegeleider.
 • Bandol de L’Olivette 2015 Rosé. Mooie, typische Provence-kleur. Bloemig en aromatisch in de neus. Stevige smaak en goede zuren. Lengte. Krachtige maaltijdwijn.
 • Savigny les Beaune 2015. Domaine Prieuré. Goede, complexe neus. Stevige, volle smaak. Wijn komt net kijken. De wijn kan nog beter worden.
 • Savigny les Beaune 2015 Cuvée Solaris Blanc. Goede, complexe neus met lichte houttoets. Stevige, volle smaak met lengte. Gastronomische wijn.

Rode wijnen

 • Dirupi 2015 Olé Rosso di Valtellina DOC. Licht ontwikkelde kleur. Gemaakt van de druif nebbiolo. Mooie, wat gerijpte neus. Complexiteit. Stevige aanzet. Goede zuren. Stevig glas wijn. Ik had bij die neus een zachtere wijn verwacht.
 • Savigny les Beaune ‘Les Grands Picotins’ Domaine Prieuré 2013. Duidelijk ontwikkelde kleur. Mooie, complexe neus. Stevige, volle smaak. Vrij strak gevinifieerd. Lengte.
 • Bandol Domaine de L’Olivette 2012. Diepe kleur. Volle, zeer krachtige expressie in de neus. Volle, intense aanzet. Lengte en brede afdronk. Meer een ‘wildwijn’ dan een zomerwijn. Bepaald niet vrijblijvend (15 vol.% alc).
 • IVY Blanc de Blancs 2016 Albert Bichot. Behoorlijk stevige mousse. Vrij neutraal in de neus. Lichte textuur.
 • Champagne De Marzella Brut Sublime. Gemaakt van Chardonnay (30%), Pinot Noir (60%) en Pinot Meunier (10%). Hout gelagerd van de oogst 2009. Mooie, klassieke neus, heel fris en uitnodigend. Complexiteit. Volle, brede smaak, lengte en beschaafde afdronk. Mooie afsluiting van een boeiende proeverij.

Tot slot

Blenken Wijnimport is nog vrij nieuw in de Nederlandse wijnhandel. Men kiest duidelijk voor kwaliteit en geselecteerde, kleine familiebedrijven.2017blenken1abdef

Naast de bestaande bedrijven kan men juist zeer concurrerend de Nederlandse markt betreden. Blenken is vooral goed gesorteerd in Italiaanse producenten en heeft uit de Franse Provence twee topdomeinen met excellente rosé’s. Daarnaast biedt het portfolio diverse andere kwaliteitshuizen uit meerdere regio’s in Frankrijk, Portugal, Spanje en Luxemburg.
Zo is uit de Loire zeer recent Domaine Amirault (Bourgueil en Anjou)toegevoegd met een Cabernet Franc en een Chenin Blanc plus de mooie aanwinst uit de Rhônevallei: Château La Borie Côtes du Rhône en Côtes du Rhône-Villages. Het assortiment is volop in beweging!

Het was een prettige kennismaking met een importeur die met mooie wijnen aan de weg timmert.

Website: www.blenkenwijnimport.nl

Jan Rook

Reacties