Argentinië is meer dan Malbec

Tijdens een webinar van het Britse vakblad Harpers, lieten zeven wijnprofessionals uit handel en horeca in het Verenigd Koninkrijk hun licht schijnen op de diversiteit van wijnland Argentinië. Circa 200 vakmensen volgden de presentatie.

Volgens de aanwezigen krijgt Malbec teveel aandacht in de handel. Het gevaar is ook groot, dat vanwege de vaak lage prijs de exportwijn in een neerwaartse spiraal terecht komt. Het panel besteedde vooral aandacht aan de activiteiten in nieuwe wijngebieden.

Mar del Plata

Zo is er 400 km ten zuiden van de hoofdstad Buenos Aires (maar nog wel in de provincie Buenos Aires) een snel groeiend wijngaardareaal in Mar del Plata. Het is voor Argentijnse begrippen een vrij koel gebied en de cultivatie van druiven die tot witte wijn wordt gevinifieerd is sterk gegroeid. Een van de producenten daar is Lagarde die ook organisch gecertificeerd is.

Cafayate

In het noorden van Argentinië, ten zuiden van de provincie hoofdstad Salta produceert El Esteco in Cafayate al jaren lang uitstekende wijnen. Persoonlijk bezocht ik deze producent meerdere keren en was verrast door het uitgebreide portfolio wijnen. De druiven variëteit criolla is populair en neemt 30% van de aanplant daar voor zijn rekening.

San Juan

Op twee uur rijden van Mendoza in noordelijke richting ligt het wijngebied San Juan. De cabernet franc doet het hier goed en beslaat zo’n 1400 ha. De wijn van deze druif wordt zowel als ‘stand alone’ als in een blend met succes verkocht.

Mendoza

Dichter bij de regiohoofdstad Mendoza ligt het wijngebied van Pedernal. Een bekende Malbec is die van Huentala Sombrero. In de Uco Valley produceert wijngigant Trivento (dochterbedrijf van de Chileense  grootproducent Concha y Toro). Trivento is de grootste producent van Malbec in Argentinië. Een opmerkelijke uitspraak tijdens de webinar, was van de inkoper van een grote supermarktketen in de UK: “de meest verkocht Malbec komt bij ons uit Cahors..”

Torrontes

Een van de meest verrassende druivenvariëteiten in Argentinië is de torrontes. De wijn heeft bijzondere eigenschappen met de frisse smaak, het florale karakter en is een perfect onderdeel van een blend met bijvoorbeeld Sauvignon. Torrentes is vooral bij ‘Asia Food’ een perfecte combinatie. De prijskwaliteitverhouding van Torrentes is vaak goed. De gastronomie kan hier mee scoren.

Tot slot

Hoewel de webinar vooral gefocust was op de handel en gastronomie in het Verenigd Koninkrijk, was de presentatie zakelijk en informatief. De conclusie was ook, dat er meer behoefte is aan de productie van witte wijnen. Helaas kregen alleen de zeven deelnemers geen wijnen toegestuurd. De presentatie van de Argentijnse producent Luigi Bosca onlangs door Walraven Sax was perfect met mooie toegestuurde wijnen en kleine hapjes.  

Website Wines of Argentina: klik hier. Presentatie Luigi Bosca: klik hier. Website Harpers: klik hier.

Reacties