Tien trends in witte wijn

Het Britse vakblad DB publiceerde tien trends in witte wijn. Het succesverhaal van witte wijn in 2025 blijkt vooral te draaien om mineraliteit en textuur van de wijn. Dit jaar blijkt ‘frisheid’ door ‘mineraliteit’ te worden vervangen. Chardonnay is de verliezer als het gaat om hoofdgerechten.

De millennials drinken een uitgebreid scala aan (witte) wijnen gemaakt van allerlei druivenvariëteiten. De voorkeur gaat vooral uit naar aromatische -en fruitige wijnen zoals Viognier en Torrontés.

De belangrijkste (marketing)ontwikkeling is, dat witte wijn in de zomer frisheid en mineraliteit moet uitstralen , terwijl in een koelere omgeving de wijn rijker (voller) en meer textuur moet hebben.

  1. Portugal en Spanje staan bovenaan de lijst van tien trends volgens het vakblad staan Portugal en Spanje, bovenaan omdat in die landen laaggradige en kwalitatieve witte wijnen produceren.

2) Textuur is doorgaans gereserveerd voor rode wijnen, maar wijnmakers beseffen nu ook dat dit belangrijk is voor witte wijnen.

3) Focus is op textuur en mineraliteit is door de aanwezigheid van de zee belangrijk geworden. Veel wijngaarden worden nu dichter bij de zee aangeplant. Voorbeelden zijn Coteaux de Bezier gemaakt van viognier niet ver van de Middellandse Zee, Mar de Frades in Rias Baixas gemaakt van albarino en Sauvignon Blanc van Vina Leyda in Chili..

4 ) Meer aandacht voor onbekende witte druivenrassen

5) Metamorfose voor Chardonnay

6) Meer aandacht voor aromatische expressie in witte wijn

7) Andere aanpak voor witte wijn in barrique

8) Witte wijn leent zich goed voor organische productie

9) Meer aandacht van sommeliers voor combinatie met gerechten

10) Witte Bourgognes domineren nog steeds de wijnveilingen

Het uitgebreide artikel : Top 10 white wine trends of 2025

.

Reacties