In deze zomer kun je de buitenterras niet meer wegdenken. Social dining blijkt een belangrijk segment van de horeca met een buitenterras. Ondanks de vaak hoge prijzen voor een biertje, laat de zomergast zich niet afschrikken.
Een ergernis voor de terrasbezoeker is het roken op het terras. De organisatie van horecaondernemers is verdeeld over de aanpak. Dat er een oplossing moet komen, ligt voor de hand.
Ik herinner mij een college horeca-economie op de Hoge Hotelschool (HHS- HBO) in 1972 dat door de studenten gevreesde Dr. Tideman werd gegeven.
Hij stelde me de vraag, of het aantal terrassen in Nederland zal toe – of afnemen? Ik antwoordde: toenemen. Dat was volgens de docent een verkeerd antwoord. Hij krabbelde wat in zijn agenda. Ik vroeg hem wat hij opschreef. Het antwoord was: de beoordeling is negatief.
Met de kennis van nu, verbaas ik me over het argument van de leerkracht toen. Niet de kosten bepalen het al dan niet hebben van een terras, maar ook de verwachte bezettingsgraad en de omzet.
Ik kwam in actie. Ik zei tegen de docent dat beoordelingen in de tentamens en examens horen. Ik was lid van de studentenraad en de docent had kennelijk niet door, dat dit incident door mij bij de raad en de directie op de agenda zou komen te staan. De conclusie van het overleg was, dat de betreffende docent fout zat. De directie besloot, dat het bezoeken van lessen vrijgegeven werden zodat de student zelf mocht kiezen of hij/zij het college zou bezoeken of niet.
Foro Ibiza