Italiaanse keuken een UNESCO-erfgoed

Gastronomie in Italië

UNESCO heeft de Italiaanse keuken officieel gemaakt als een immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. De redenen: “Het bevordert sociale inclusie, bevordert welzijn en biedt een kanaal voor levenslang intergenerationeel leren, versterkt banden, stimuleert delen en bevordert een gevoel van verbondenheid.” Een erkenning die volgt op andere specifieke zoals bijvoorbeeld de kunst van de Napolitaanse pizzabaker. Dit werd besloten door het Intergouvernementele Comité, dat op 10 december bijeenkwam in New Delhi, India. 

In 2023 had de Italiaanse regering, via het Ministerie van Cultuur en het Ministerie van Landbouw, Voedselsoevereiniteit en Bosbouw, op initiatief van drie voorgestelde gemeenschappen — Fondazione Casa Artusi di Forlimpopoli, Accademia Italiana della Cucina en het tijdschrift La Cucina Italiana — de kandidatuur “Italiaanse keuken: duurzaamheid en bioculturele diversiteit” ingediend voor opname in de Representatieve Lijst van Cultureel Erfgoed van de mensheid. Op 10 november 2025 gaf het technische comité van het VN-agentschap voor het eerst groen licht: de kandidatuur kreeg een positieve technische evaluatie en experts adviseerden opname.

Bron: Corriere.it

Reacties