Komende donderdag is het weer zover. De Beaujolais Primeur mag weer worden verkocht. De fruitige, lichte wijn gemaakt van de gamay is zo langzaam maar zeker een fossiel in de wijnbranche. Of de wijn aanslaat bij het grote publiek is een zaak van afwachten. De gezondheidsrage met een teruglopende interesse in wijn met alcohol zou de consument weleens links kunnen laten liggen.
Hoe anders was de primeur gekte in de vorige eeuw in Nederland. Handelaren reden met sportauto’s naar Frankrijk om vooral de eerste te kunnen zijn In Japan is de wijn een hit. Ze laten baden vol lopen met de wijn om erin te kunnen spartelen.
Inmiddels is de wijn ook alcoholvrij verkrijgbaar. De prijzen per fles variëren tussen 9 en 14 euro. Een echte margepakker dus, want de inhoud van de fles is nog geen 6-8 euro waard. Meer betalen dus voor ee wijn die geen alcohol bevat.
Het succes van de verkoop zal afhangen van de communicatie tijdens de vele praatprogramma’s op de Nederlandse buis. Ik hoop dat de wijnpias met zijn rare sik/baard niet zal optreden. Hij voelt zich de koning van Bordeaux die god zij dank geen Beaujolais Primeur mag maken.
Een ding is zeker. in deze lastige tijden voor de wijnboer in de Beaujolais is de verkoop een uitkomst.

