Herhaling
Deel 6: El Corre Camninos
Vanwege het vroege tijdstip van onze ontmoeting heb ik geen tijd gehad om te ontbijten. Omdat het er nog genoeg tijd is voor de volgende afspraak besluit ik daarom halt te houden bij restaurant El Corre Camninos, om mijn maag te vullen. Als ik na de lunch mijn handen ga wassen, kom ik terecht in een broeierige, halfopen ruimte met lage schotten tussen de compartimenten, waar een morsige man in alle openheid zijn behoefte zit te doen. Zeep heeft hier slechts een symbolische werking. Op dat moment realiseer ik mij dat het te laat is. Ook de kok is hier in en uit gelopen en van nu af aan ben ik overgeleverd aan de gunsten van de door de Spanjaarden in de zestiende eeuw onteerde koning Montezuma II…
Casa de Piedra
Casa de Piedra vormt een schril contrast met de ultramoderne winery die wij vanochtend bezochten. Het wijnbedrijf is sinds de start in 1992 gevestigd in een onopvallende barak te midden van de chardonnaydruiven. De leiding rust in handen van wijnmaker Hugo D’ Acosta, diens broer en hun beider echtgenotes. De eigengereide veertiger D’Acosta, opgeleid in Montpellier, heeft er bewust voor gekozen om slechts twee cuvées te maken, een witte en een rode. De eerste komt van 1,5 hectare grond, beplant met 15.000 stokken. Een zeldzaam hoge plantdichtheid voor de streek, gekoppeld aan een relatief laag rendement van 22 hl/ha. De wijn bevat 100% chardonnay, gegist en gerijpt op roestvrij staal, zonder malolactische gisting. De tweede is een blend van tempranillo en cabernet sauvignon uit de valleien van San Vincente en Guadelupe en wordt afhankelijk van het oogstjaar tussen de 12 en 17 maanden gerijpt op 50% nieuw Frans eiken van vijf verschillende leveranciers.
Geen van beide wijnen wordt gefilterd. Door zich te beperken tot twee labels wil de maker naar zijn zeggen de menselijke maat aanhouden en een eigen stijl benadrukken.Hij heeft daarbij niet de behoefte de markt te volgen maar gaat ervan uit dat deze hem wel volgt. Niet zonder succes: waren de beide wijnen in het begin nog lastig te verkopen, nu vliegen ze alle 25.000 in het premiumsegment als warme broodjes de deur uit.
Proeverij
De proeverij vindt onder moeilijke omstandigheden plaats. D’Acosta heeft wel mooie Riedel tempranilloglazen neergezet maar niet de moeite genomen om de wijnen op temperatuur te brengen. De lauwwarme Blanco bevat in ieder geval voldoende fruit en zuren en is met een alcoholpercentage van slechts 11,2 vermoedelijk een prettige partner voor de lunch. De Tinto (13,3%) heeft een neus waarin de stuivende aroma’s van de tempranillo de boventoon voeren en vooral veel dik cabernetfruit in de smaak, ondersteund door zachte, zoete tanninen.
Met twee wijnen zijn wij snel uitgeproefd en dus slaan wij vroeger dan gepland de terugweg in. Achteraf een gelukkige omstandigheid, want nauwelijks in het hotel ervaar ik op confronterende wijze dat Montezuma’s wraak ook mij te pakken heeft. Dineren is niet meer aan de orde. In de ruimte waarin ik de komende uren noodgedwongen zal verblijven, is dat ongepast…
Website: www.vinoscasadepiedra.com
Vorig verslag: klik hier