De bekende wijnimporteur Vinites uit Haarlem hield afgelopen maandag de jaarlijkse voorjaarsproeverij in het gloednieuwe Hotel Arena in het Amsterdamse centrum niet ver van Artis. De zaal waar 167 wijnen te proeven waren, werd al vroeg in de middag bezocht door circa 200 relaties. Aanwezig ook eigenaar Eddy de Boer en zijn rechterhand directeur Henrico van Lammeren.
Vinites haakt met bijna 50% van de gepresenteerde wijnen in op de trend naar witte wijnen in ons land. Van de roséwijnen stonden er 12 op de proeftafel 12. 68 wijnen waren rood (41% van het totaal). Wie Vinites door de jaren volgt, kijkt niet op, dat het merendeel van de wijnen uit Italië afkomstig is (44%). Eigenaar Eddy de Boer is waarschijnlijk de enige Nederlander die door de jaren heen alle Vinitaly’s heeft bezocht. Binnenkort gaat hij weer op jacht naar vineuze talenten in Verona.
Het tweede wijnland van herkomst op de proeverij was Frankrijk met ‘slechts’ 28 wijnen (17%). Spanje was met 19 wijnen (11%) vertegenwoordigd. Uit de Nieuwe Wereld waren 34 wijnen (20%) met als koplopers Argentinië (10 wijnen), Chili (8) en Zuid-Afrika (6). Binnenkort presenteert de importeur een nieuwe wijn uit het Chileense zuidelijk gelegen gebied Itata. De streek produceert vooral witte druiven.
Ik proefde de volgende wijnen:
- Pagadebit (vrij vertaalt: betaal uw schulden), een frisse, witte Italiaanse wijn gemaakt van o.a. de druif bombino die onder slechte weersomstandigheden toch een goede wijn opleverten daarmee de wijnboer van een financieel debacle vrijwaart. Met een prijskaart van nog geen zes euro een goede begeleider van salades.
- Van de bekende producent Mastroberardino stonden vier wijnen op de proeftafel. Kruidige wijnen die licht gekoeld een goede begeleider van Italiaanse gerechten vormt. De rode Lacryma Christi del Vesuvio zou ik wel bij een pizza willen drinken. Mastroberardino heeft een kleine experimentele wijngaard binnen de muren van Pompeї. Het is een lichte vorm van geschiedvervalsing, want ten tijde van de uitbarsting van de Vesuvius die de stad Pompeї en zijn inwoners overviel, waren de wijngaarden gelegen buiten de muren van de stad.
- Van de Franse producent Dumanet proefde ik o.a. de Viognier igp met een prijskaartje van net boven de vijf euro, een goede aankoop. Krachtige, bloemige expressie en filmende smaak.
- Uit het voormalige Oostblok stonden twee witte wijnen uit Moldavië op tafel. Het zijn stevige wijnen die modern zijn gevinifieerd. Het bewijs dat de productietechnieken vooral bij witte wijnen worden verbeterd.
- Tot de toppers uit het Argentijnse Mendoza reken ik Catena Zapata. De Chardonnay met de herkomstbenaming Tupungato beviel me nog het meest. Rood is echter het belangrijkste van dit gereputeerde huis. Cabernet Sauvignon en uiteraard Malbec stalen de show. Het zijn knap gemaakte wijnen met complexe neus en brede, volle smaak. De wijnen schreeuwen als het ware om bij een Argentijnse steak te worden gedronken. Later die middag vond er nog een masterclass plaats met toppers uit de fameuze wijngaard van Adrianna. Een wingerd die ik een paar jaar geleden bezocht en tot de top van Mendoza behoort.
- Nieuw in het assortiment van Vinites zijn de wijnen van de Chileense producent Tabali. Het grote, moderne bedrijf is gelegen in de Limari ten noorden van Santiago. De streek heeft een bijzonder klimaat en munt uit in de productie van viognier, syrah en pinot noir. De Viognier Pedregoso is elegant en heeft een rijpe expressie. Goede eetwijn. De Sauvignon Blanc van Tabali is kenmerkend in de neus en heeft bijna in de smaak de expressie van een Nieuw-Zeelandse wijn. De rode Syrah en Pinot Noir van deze producent is verkrijgbaar vanaf juli dit jaar.
- Nieuw in het portfolio is de Rosé van de Zuid-Afrikaanse producent Warwick. Aromatisch in de neus, stevige volle smaak. Goede begeleider van salades deze zomer.
Tot slot
Vinites heeft een paar moeilijke jaren achter de rug. Vorig jaar op de proeverij in Amsterdam merkte ik al een duidelijke opgaande trend. De organisatie is dankzij de inspanningen van Eddy de Boer en Henrico van Lammeren gestroomlijnd en men is weer naar het pand aan het Kenaupark teruggekeerd. Ik hoop dat Vinites ook in de organisatie van proeverijen weer eens kijkt naar locaties buiten Amsterdam. Hoewel de zaal in het nieuwe Hotel Arena werkelijk prachtig is voor proeverijen, vraagt men van relaties van beneden de rivieren die naar Amsterdam moeten reizen veel. Misschien een tip om een aparte proeverij op locatie in het zuiden te houden. Het mooie assortiment en de gunstige prijzen zullen ook bij relaties onder de rivieren aanslaan.
Website: http://www.vinites.com/
Jan Rook