Een nieuw wetenschappelijk rapport heeft de invloed van klimaatverandering in de wijnregio’s geïnventariseerd. Het onderzoek richtte zich op de vraag, hoe de warmte de belangrijke traditionele wijngaarden tegen het einde van deze eeuw zal treffen.
Aan het rapport heeft o.a. Cees van Leeuwen meegewerkt. De Nederlander die ook verbonden is aan de Universiteit van Bordeaux Hij leidde het team onderzoekers. 90% van de traditionele wijngebieden in Spanje, Italië, Griekenland en het zuiden van Californië lopen het risico om tegen het einde van de eeuw te verdwijnen vanwege de excessieve droogte en de toenemende kans op hitte golven. Volgens de onderzoekers zal de geografie van de wijnproductie veranderen, waarbij de temperatuur, neerslag, vochtigheid, radiatie en CO₂ worden beïnvloed.
De wijngebieden in het midden van Europa kunnen de druk van verandering aan. In warmere gebieden zoals Washington State, het zuiden van de UK en Tasmanië zullen wijnproducenten naar andere gebieden moeten gaan zoeken.
De onderzoekers vinden dat de producenten zich tegen de effecten kunnen wapenen door ander plantmateriaal toe te passen en het werk in de wijngaard te veranderen. Toch vinden de wetenschappers dat maatregelen op korte termijn niet genoeg zullen zijn. Er is meer onderzoek nodig om de gevolgen op langere termijn de baas te zijn.
Meer klik hier Fresh scientific study highlights risks to wine growing regions (thedrinksbusiness.com)