Impressie Dutch Design Week 2019

Door Paula Andrea Rook

Dutch Design Week is in Eindhoven gehouden tussen 19 en 27 oktober. Het grootste designevenement van Noord-Europa presenteert het werk en concepten van 2600 ontwerpers aan 350.000 bezoekers in totaal. De thema van dit jaar is: “If not now, then when?”

Ik ben opzoek naar ideeën op het gebied van: 1. biodiversiteit, 2. circulair economie, 3. klimaat en 4. duurzaamheid.

Biodiversiteit: Ik heb een project gevonden met een invasieve plant in Noord- Brabant. De plant produceer rode bessen die  is geoogst om sap van te maken. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is niet milieuvriendelijk en het wegknippen in kleine stukken helpt het spreiden van de plant.

Circulair economie: Een aantal projecten gebruiken recycling materiaal om een bank, een bed of een kledingkast te fabriceren. Ze gebruiken plastic, hout, metaal en organische materialen. Verder, heb ik een project gevonden, waarin organische materiaal wordt gebruikt om een dun laag te produceren die in plaats van plastic kan gebruik worden. Bijvoorbeeld, men gebruik plastic om bloemen boeketten te decoreren, de dun laag kan in plaats daarvan gebruikt worden.

Klimaat: In het Van Abbemuseum was een expositie: ‘All that is solid melts into trash’ . Ze laten zien met beelden en geluid, hoe een ontwerp een rol kan spelen in het verleden, heden en toekomst van afval. Bijvoorbeeld, een magnetron heeft silica als onderdeel van het ontwerp, maar silica is nauwelijks hergebruik. Verder, kent iedereen The Great Pacific Garbage Patch. Omdat in plastic massa micro-organismen leven, wetenschappers noemen het Plastisphere. De micro-organismen eten en leven in de afval van onze zee.

Duurzaamheid: Het belangrijkste nu is het creëren van een groene stad. Men wil duurzaam bouwen en eten produceren in de stad. Om het doel te bereiken zullen ze planten kweken in speciale ruimtes in de stad. Er komen in het ontwerpen van landschappen meer groene gebieden. Verder is er aandacht in het gebruik van bio materialen om meubels te fabriceren en elektrische energie als bron voor ontwerpen van transport zoals een auto, een bus of een scooter.

Mijn conclusie is dat tijdens Dutch Design Week te zien was hoe de wereldmarkt is verandert om zo min mogelijk afval te produceren. Het gaat meer om landelijk projecten waarin circulair economie geïmplementeerd moet worden en  voedsel geproduceerd met respect voor biodiversiteit en milieu.

Wijn is ook voedsel daarom  is het land van herkomst  verantwoordelijk voor hun eigen biodiversiteit en milieu. Degenen die hun wijn kopen kunnen eisen stellen aan wijnproducenten, om deze manier helpt iedereen. Welke eisen zouden zeer effectief kunnen zijn? Ik denk aan:

  1. Een individueel onderzoek over de impact van het wijnbedrijf in de biodiversiteit en milieu in het land. We noemen financiële steun voor landelijk of regionale landbouw projecten voor biodiversiteit in plaats van alleen hun eigen klein productie.
  2. Minder aandacht voor organische en veganistische certificatie  die geen enkele landelijk impact heeft, in plaats daarvan certificeren als groep voor voedsel productie in de regio. Als de hele ketting de doelen heeft bereikt, dan pas certificeren.
  3. Het gebruik van technologie richting CO2-neutraal is belangrijk en het kan niet een luxe zijn. Het zou een regionaal of landelijk project kunnen starten, zolang iedereen van zulke technologie  zal profiteren.

In Nederland, landbouw is  verantwoordelijk voor 86% van de emissies van ammoniak, volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in 2016. Maatregelen die zou kunnen helpen om de emissies te verminderen, lijden tot protesten in oktober 2019. Volgens mij, een teken van onfatsoenlijke maatregelen die meer schade brengt dan oplossingen.

Uiteindelijk, het land van consumptie is verantwoordelijk voor recycling en circulaire economie. Het is duidelijk een maatschappelijk verantwoordelijkheid. Waarom in het land van wijnproductie is er geen gevoel voor samenwerken?  We hebben het beeld van een familiebedrijf dat alleen vecht in een ingestorte markt alsof wijnproductie geen hulp kan bieden aan de rest van het land.  Nu begrijp ik de slogan van Dutch Design Week: If not now, then when?


Reacties sturen naar Paula Andrea Rook: Landbouwingenieur met 12 jaar werkervaring  in de wijnproductie als wijnspecialist en in de wijnhandel als communicatie specialist voor mijn eigen communicatie project in FlyingWineWriter.com 10 jaar een internationale communicatie platform voor duurzaamheid, biodiversiteit en innovatie in de landbouw en wijnbouw en Wijnplein.nl al 22 jaar het platform voor wijn en gastronomie in Nederland en België. U profiteer van exclusieve informatie voor professionals in de wijnhandel, en ook een visie over internationale ontwikkelingen en strategieën.

Contact: paula@wijnplein.nl of paula@flyingwinewriter.com

Reacties