Satire.
Een van mijn eerste columns over het RTL-televisieprogramma ‘Helemaal Het Einde’ is inmiddels 32.000 keer bekeken. Daarin verhaal ik over de eerste stappen van het echtpaar Pos in Chili op het ‘glibberige’ pad van de wijnsector. De heer Pos was in Nederland stukadoor en eigenaar van een bedrijfje en zijn vrouw had een keurige kantoorbaan.
Zij verruilden voor een jaar het jachtige leven in Nederland voor een ogenschijnlijk rustig verblijf in Chili. De ‘Posjes’ hadden na een paar maanden in een houten huisje met een gat in de grond als toilet op de afgelegen heuvel van La Serena. Ze kwamen op het idee om Chileense bubbels te laten produceren en in Nederland te verkopen. Was het een gouden greep?
Nederlands bekendste online wijnverkoper (met een niet bepaald een vlekkeloze reputatie) bood aan een handje te ‘helpen’. Hoe kies je – niet gestoord door kennis van zaken – de juiste bubbels, hoe organiseer je de logistiek en hoe regel je verkoop in Nederland?
Mevrouw Pos reisde naar Nederland om met Wijnvoordeel een deal te sluiten. Angstvallig werd de naam Wijnvoordeel steeds in het programma vermeden. RTL noemt m.i. de naam van de professionele wijnverkoper niet om het blanco imago en het aandoenlijke amateurisme van de Posjes voor de televisiekijkers in stand te houden.
In de meest recente uitzending is de familie in de weer met een taxi naar het vliegveld van Santiago om in Nederland luister bij te zetten aan het feest ter introductie van de Pos-wijn die nu ook in een rode – en witte variant op de markt komt.
In de krant van ‘Wakker Nederland’ stond gisteren (maandag 9 oktober) een enorme advertentie voor de Pos-wijn over de volle pagina met als extra een uitgebreid artikel (voor wat hoort wat immers) over het echtpaar dat toch maar zonder beheersing van de (Spaanse) taal en niet gestoord door kennis van zaken, het presteert om wijn met de merknaam Pos in Nederland te verankeren.
Brand Building is nu het motto. Hoe maak je het merk groot en positioneer je dat in je doelgroep. Het product heeft een ruime marge voor een dergelijke marketingoperatie. De fles wijn wordt bijna voor 10 euro verkocht, terwijl de ‘normale’ prijs eigenlijk rond de 5 euro zou kunnen liggen. Tel uit je winst.
De familie Pos, inclusief hun kroost loopt nu voor het karretje van Wijnvoordeel. Ze gaan kennelijk binnenkort terug. Na afloop van het televisiecontract (ik denk januari 2018) zullen ze bij terugkomst in Nederland beseffen, dat – ondanks de steun van Wijnvoordeel – niet alles goud is wat er in wijnminnend Nederland blinkt.
Inmiddels is een andere ‘relatie’ van Baarsma (Oud Wijnkopers die steeds roept dat de zakelijke banden met Baarsma geheel verbroken zijn) met de nationale wijnpias Ilja Gort waarschijnlijk stom verbaasd dat in zo’n korte tijd een ‘amateuristisch gezin’ een merk neerzet. Gort wrijft zich waarschijnlijk door zijn afzichtelijke sik en vraagt zich af, wat hij met al zijn vrienden op de Gooise matras al jaren verkeerd doet.
Ik raad hem aan om het vliegtuig naar Santiago te nemen en daar als kluizenaar op een heuvel te verblijven. Dan komen de ideeën als bubbels vanzelf omhoog.
Jan Rook
Vorige column: klik hier