Een ziekenhuis met unieke wijnkelder en een helderziende vinoloog…

Het was begin jaren tachtig van de vorige eeuw. Ik had net mijn vinologendiploma gehaald. Het hoofd van de civiele dienst van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven belde mij op met de vraag of ik even langs kon komen, omdat hij een partij wijnen in de kelder van het ziekenhuis had gevonden. Mijn nieuwsgierigheid werd natuurlijk gewekt, want wie verwacht er nu een wijnkelder in een ziekenhuis.

Fraude

De geneesheer-directeur v.d. S (naam bekend bij de redactie) had op kosten van het hospitaal een collectie topwijnen verzameld. Ook bleek uit een politieonderzoek, dat hij in een plaatselijk sterrenrestaurant het aantal couverts kunstmatig door de uitbater op de rekening liet verhogen, om de financiële speelruimte te kunnen benutten om mooie wijnen op zijn stoep of dat van het ziekenhuis te laten bezorgen. De malversaties werden onderwerp van een strafrechtelijke onderzoek. De dokter werd in voorlopige hechtenis genomen om de omvang van de fraude bloot te leggen.

Toppers

Ondertussen ging ik met het hoofd van de civiele dienst naar de kelder om de collectie wijnen te inventariseren. Wat wij aantroffen was een ongelooflijke verzameling wijnen. Bordeauxtopper zoals Château Latour, Mouton-Rothschild, Lafite-Rothschild, Margaux en Haut-Brion van de beste jaren 1970 en 1975. Bourgognes zoals Puligny-Montrachet, Corton Charlemagne, Beaune Clos de L’Ecu, Clos de Vougeot etc. van de excellente jaren 1972 en 1976. Keurig in kistjes verpakt in stro: Château D’Yquem 1969. Als klap op de vuurpijl: Magnums Champagne Bollinger Grande Année…Uit het Rhône-gebied Hermitage-Rochefine keurig verpakt in netjes van ijzer. Kortom, een collectie die zijn weergave niet kent.

Geen publiciteit a.u.b.

Het hoofd van de Civiele Dienst wilde deze bijzondere collectie niet in de krant hebben. Het moest voor de toenmalige inkoopprijs worden verkocht. Samen met twee (niet onbemiddelde) vrienden kochten we de kelder leeg. Persoonlijk schafte ik voor circa 80.000 gulden aan. Een partij die ik trouwens dezelfde dag met een winst van dertig duizend gulden kon doorverkopen. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om voor geld deze mooie wijnen door te verkopen. Ik legde de wijnen in mijn kelder en bewaarde ze voor bijzondere gelegenheden.

Helderziende vinoloog

Enkele weken later moest ik in een villawijk buiten Eindhoven zijn waar ook een van mijn vrienden woonde die deelgenoot was in de aankoop van de bijzondere wijnen. Ik belde bij hem aan om naar een adres bij hem in de buurt te vragen. Hij vroeg mij even binnen te komen, omdat een kennis die directeur van een Makro was te ontmoeten. Hij vertelde zijn vriend dat ik een excellente wijnproever was en dat hij als bewijs daarvan, naar zijn wijnkelder kon gaan om een fles wijn uit te zoeken die ik dan blind zou duiden. Ik schrok van deze situatie, maar kon verder niets meer uitrichten omdat de directeur al naar de wijnkelder onder weg was. Plotseling besefte ik, dat in de grote kelder waarschijnlijk de aangekochte partij wijnen van het ziekenhuis vooraan stond, iets dat de directeur niet wist. Hij kwam uit de kelder en maakte de fles in de keuken op en liet mij een glas rode wijn blind proeven. Ik herkende direct de Bordeaux en zag en proefde ook dat het geen ’75, maar een 70’ moest zijn. Toen ging het er nog om welke grand cru het kon zijn. Door af te strepen kwam ik terecht op de Haut-Brion. Het was een schot in de roos en de directeur van de Makro viel van verbazing bijna van zijn stoel. Ja, ik was in zijn ogen een vinoloog met een excellent proefvermogen… Ik verliet het huis en liet mijn vriend en de verblufte directeur achter. Nadien hebben we de betreffende persoon niet ingelicht en lieten hem in zijn gedachten, dat er vinologen zijn die zo goed proeven dat zij welhaast helderziend zijn.

Ziekenhuis directeur stierf in Zuid-Afrika

De geneesheer-directeur verliet ons land na zijn veroordeling en vestigde zich in Zuid-Afrika. Daar overleed hij aan de gevolgen van een auto-ongeluk.

Jan Rook

Helderziend Vinoloog (sinds 1980)

 

Reacties